Verkeer
Stuur appje
Zoek

Actiegroepen tegen windmolens in Hengelo, Borne en Hof van Twente verenigen zich

De lokale actiegroepen, die tegen de komst van windturbines in Hengelo en Hof van Twente zijn, gaan samenwerken. Onder de noemer ‘Actiegroep Geen Windturbines Twickel, Hengelo en Borne’ zijn de actievoerders een petitie gestart. Ze zijn onder meer bang dat de windmolens voor gezondheidsproblemen gaan zorgen.

Klimaatdoelen

Twente moet een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen, die door het Rijk zijn opgesteld. Dit betekent dat alle veertien Twentse gemeenten in 2030 samen 1,5 terrawattuur aan duurzame energie moeten opwekken. Dat is de helft van het huidige energieverbruik. Het is de bedoeling dat deze energie wordt opgewekt door de kracht van zon en wind. Daarmee zijn de actievoerders het volledig eens, 'maar dat mag niet ten koste gaan van de gezondheid van omwonenden', zegt Henk Dassen, die namens de actievoerders het woord voert.

Still Windmolens 2
Lees ook
Hengelo wil windmolens in oksel snelwegen: 'Hier wonen relatief weinig mensen'

Laagfrequent geluid

Volgens de protestbeweging wordt er steeds meer bekend over het laagfrequente geluid dat windturbines genereren en de eventuele gezondheidsklachten die daarmee gepaard gaan. Het RIVM voert momenteel een onderzoek uit naar de effecten van windturbines op de volksgezondheid. Ook vindt het actiecomité dat de windmolens het fijnstof van de snelweg verder verspreiden en dat de slagschaduw tot overlast kan zijn. Ook zijn ze bang voor waardevermindering van woningen in de omgeving.

icon_main_info_white_glyph

Duurzame energieopwekking in Hengelo

De gemeente Hengelo heeft drie zoeklocaties aangewezen voor windturbines. Twee in het Woolde en één locatie op het bedrijventerrein Twentekanaal-Zuid. Een vierde locatie op bedrijventerrein Westermaat werd al door wethouder Claudio Bruggink geschrapt: de overlast voor de nieuwbouwwijk de Bornsche Maten zou te groot zijn.

'Grotere afstand'

Volgens de actievoerders staan de turbines op de ingetekende locaties te dicht op woningen. Zij noemen als voorbeeld de wet- en regelgeving in andere landen: "In lijn met de wetgeving in Denemarken, Polen en de Duitse deelstaat Beieren adviseren ook Nederlandse experts om bij de plaatsing van windturbines tien keer de hoogte van de windturbine aan te houden als relatief veilige afstand voor wonen en werken." De actievoerders zijn een petitie gestart om de komst van de turbines in Hengelo en Hof van Twente te voorkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.