Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Nieuwe ideeën voor invulling €˜Tubantia-pand €™ aan Getfertsingel

408396 Schermafbeelding 2019 04 02 om 081323

In het voormalige Tubantia-pand aan de Getfertsingel moet een muziekwerkplaats komen, al dan niet tijdelijk. Daarvoor ijveren de nachtburgemeesters en cultureel ondernemers Arris Roordink en Jasper Schütz. Hun plannen voor De Tub zijn zeker niet kansloos.

Niet eerder stonden de sterren zo gunstig. Enschede moet alle zeilen bijzetten om hoog opgeleid talent binnen de gemeentegrenzen te houden, er is werkgelegenheid volop. Juist nu worden de plannen voor een culturele broedplaats in het grotendeels leegstaande pand waarin tot 2014 De Twentsche Courant Tubantia huisde, steeds concreter.

Plannen
Nachtburgemeesters Kees de Groot en Marcel Bierling en cultureel ondernemers Arris Roordink en Jasper Schütz sloegen de handen ineen en lanceerden hun plannen tijdens een bezoek aan Eindhoven. Daar leidden zij een diverse groep wethouders, projectontwikkelaars, ambtenaren en mensen uit de culturele wereld een dag lang langs de vele broedplaatsen die de lichtstad telt. De boodschap: Eindhoven is een gewilde stad geworden sinds talloze broedplaatsen plaats bieden aan kunstenaars, cultureel talent en startende bedrijfjes.

Dat effect beogen de vier Enschedeërs ook met De Tub . Zij willen vooral muzikanten die na hun studie aan het conservatorium massaal naar het westen trekken, binden aan de stad en de regio. Daarbij zal de muziekwerkplaats het vestigingsklimaat versterken voor de nieuwe woonwijk die rond De Tub wordt gebouwd en de wijk levendig en aantrekkelijk maken. Dat straalt uit op de stad en de regio, weten zij zeker.

Culturele broedplaats
Stadsontwikkelaar Dennis Laing van BPD ziet het belang van een culturele broedplaats in een nieuwe wijk. Hij ontwikkelde het havengebied in Deventer: een populair gebied waar wonen, werken en cultuur door elkaar lopen. De komende jaren richt hij zich op Enschede. Hij maakt een concept voor de wijk Cromhoffpark, tussen de Getfertsingel, Zuiderval, Wethouder Beversstraat en Burgemeester van Veenlaan. BPD is als gebiedsontwikkelaar samen met Koopmans Bouwgroep eigenaar van een kwart van de grond daar.

Levendig
Dennis Laing: De integratie van de broedplaats was de redding van het Havenkwartier. Mensen werden pas enthousiast om er een huis te kopen toen het er op cultureel gebied levendig werd. Het voormalige Tubantiapand eigendom van de gemeente Enschede vindt hij een interessante optie. Een cultuurhistorisch pand dat wat hem betreft niet per se plaats hoeft te maken voor woningbouw. Een broedplaats in Cromhoffpark, of dat nu in het Tubantiapand is of elders, geeft profiel aan de stad. Een invulling met muziek als rode draad is mooi. Dat heeft Enschede nog niet.

Hij wil het beeld wegnemen dat een culturele broedplaats een plek is voor zielige arme kunstenaars die geholpen moeten worden . Het is een plek waar onder meer startende bedrijfjes, horeca, podia en festivals samenkomen. Daar begint een deel van de economie van de stad. Hij gaat binnenkort dan ook om tafel met Arris Roordink en zijn companen.

Concreet plan

Voor cultureel ondernemer en docent aan de popacademie Roordink is de realisering van een Muziekwerkplaats in Enschede van groot belang. Samen met de nachtburgemeesters en Jasper Schütz heeft hij een concreet plan neergelegd, onder meer bij de gemeente.

De Werkgroep Broedplaatsen, zoals zij zichzelf noemen, ziet de muziekwerkplaats het liefst in het voormalige Tubantiagebouw. Dat kunnen wij zó inrichten. Wij denken dat De Tub iets belangrijks kan bijdragen voor de stad. Dat is ook de inzet van Jasper Schütz. De broedplaats gaat er sowieso komen. De tijd is er rijp voor. Er wordt geschreeuwd om behoud van studenten, de werkgelegenheid is er en er is veel personeel nodig. Laat de gemeente het faciliteren en er de vruchten van plukken.

Cultuurwethouder Jeroen Diepemaat houdt voorlopig zijn kaarten nog even voor zich. Voor hem was de inspiratiereis naar Eindhoven vooral het begin van het broedplaatsenbeleid voor Enschede. Dat moet er nog dit jaar komen.

Wat is De Tub ?
Op papier is De Tub al ingericht. In het pand waar voor 2014 De Twensche Courant Tubantia en onder meer Huis-aan-Huis werden gemaakt en gedrukt, moet het souterrain plaats bieden aan permanente oefenruimten voor ambitieuze artiesten met potentie om door te breken. Op de begane grond komen kleinschalige winkels en werkruimte voor muziekgerelateerde productie, zoals instrumentenbouwers of de verkoop van vinyl. Daar moet ook een poppodium komen, een online radiostudio voor het maken, opnemen en uitzenden van podcasts, dj-sets en radioshows.

De eerste verdieping is gereserveerd voor starters in de muziekbusiness en festivals, een restaurant met uitzicht over de stad en vergader- en cursusruimten. De Tub moet gebruikers met elkaar verbinden en wordt openbaar voor publiek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, fotobewerking: Jasper Schütz
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.