Enschede
Hengelo
Sport
Video

Jaar na hartstilstand doet Martin Regtop (72) gewoon mee aan NK

Dit weekend wordt in Hengelo het NK Masters gehouden. Atleten tot ver in de tachtig doen mee op verschillende atletiekonderdelen. Onder hen de 72-jarige Martin Regtop. Opmerkelijk: de Enschedeër kreeg vorig jaar nog een hartstilstand, maar is er vanaf vrijdag gewoon bij op maar liefst vier werpnummers.

Hartstilstand

Vorig jaar tijdens het renoveren van de keuken zakte de Enschedeër plotseling in elkaar. Een hartstilstand: “Ik ben 4,5 minuut zonder zuurstof geweest. Dat had geen minuut langer moeten duren. Toen ik bijkwam, was mijn geheugen tijdelijk weg en moest ik revalideren. Volgens deskundigen is het een wonder dat ik in zo’n korte tijd hersteld ben.”

Sterker nog, hij doet vanaf vrijdag mee aan de Nederlands Kampioenschappen Atletiek voor ‘atleten op leeftijd’, kortweg de NK Masters. Zij herstel heeft ie te danken aan z’n gezonde leefstijl: “Een hoog cholestorelgehalte zit bij mij in de familie. Mijn vader kreeg al een infarct op z’n veertigste. Maar ik rook niet, ik drink niet en ik sport veel. Dat heeft er voor gezorgd dat ik na die hartstilstand zo snel weer de oude was.”

icon_main_quote_red_glyph

“Hoewel ze 37 jaar jonger is dan ik, klungelt mijn vrouw al jaren met haar lijf."

Martin Regtop

Olympische Spelen

Regtop sport al bijna zestig jaar. Vanaf z’n dertiende bij AC Tion in z’n woonplaats Enschede en de laatste jaren bij MPM in Hengelo, waar hij ook trainingen verzorgt. Hij won in z’n carrière als amateursporter honderden medailles op alle grote toernooien. In 1994 pakte hij zelfs goud op de Olympische Spelen voor Masters in Brisbane, Australië. Die medailles zou hij echter met alle plezier inruilen voor de gezondheid van z’n vrouw.

Dat leeftijd niet alles zegt over iemands fitheid blijkt wel uit de gezondheidsklachten van z’n vrouw Anouk. Regtop: “Hoewel ze 37 jaar jonger is dan ik, klungelt ze al jaren met haar lijf. Ze heeft ernstige spierklachten, waardoor topsport er niet meer inzit.” En dat voor iemand die als tiener jeugdkampioen van Nederland was op het onderdeel kogel.

icon_main_info_white_glyph

Toeschouwers

De NK Masters is er voor atleten van 35 jaar en ouder. De oudste deelnemer is 86 jaar en komt uit op de 5 kilometer. De wedstrijden, die aanvankelijk vorig jaar al gehouden zouden worden maar vanwege corona werden uitgesteld, worden gehouden in het FBK Stadion. Toeschouwen kan, op 1,5 meter afstand en met een vaste zitplaats.

Kogelslingeren, discuswerpen, kogelstoten en gewichtslingeren

Martin Regtop doet vanaf vrijdag een gooi naar verschillende medailles op de onderdelen kogelslingeren, discuswerpen, kogelstoten en gewichtslingeren. Hij maakt absoluut kans op een of meer medailles: “Als ik in vorm ben, zijn er hele mooie dingen mogelijk. Maar het begint allemaal met het plezier in de sport. Als dat er niet meer is, dan stop ik. Of als mijn lichaam begint te protesteren."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.