Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veiligheidsregio over coronapas in de horeca: ‘Het is een regel en we wennen er wel aan’

Sander Schelberg, voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, kondigde vanmiddag aan dat ook in Twente de coronapas voor de horeca wordt ingevoerd. Zoals verwacht. Het is crisis en we moeten het maximale doen om die de kop in te drukken. Daar zijn regels voor afgekondigd waar we ons aan te houden hebben, leuk of niet.

Horecaondernemers zijn niet erg blij met de regel. Zij moeten aan de poort gaan selecteren: alleen mensen met een pas mogen erin, anderen niet. Aan die poort staan klanten, vaak vaste klanten, mensen die hun kroeg of restaurant al jaren aandoen. Het gaat hier niet om een gewone regel, vinden zij: ze moeten klanten die voor hen gelijk zijn, anders gaan behandelen.

Nauwelijks begrip voor controle coronapas

Veel ondernemers waren bovendien tevreden met hoe het tot op heden ging. Het argument dat zij weer maximaal kunnen ondernemen, nu de anderhalvemetermaatregel niet meer geldt, is voor hen niet zo relevant. Het begrip voor de maatregel om bij de deur een QR-code of een testbewijs te laten zien, is dan ook klein.

Anderhalvemetermaatregel

In de horecapraktijk bestond die anderhalvemetermaatregel al nauwelijks meer. Terrassen - in Enschede in XL-varianten - zaten vol. Waar die ruimte er niet was, zaten gasten al wekenlang als vanouds weer gezellig dicht bij elkaar. Tot grote besmettingshaarden heeft het niet geleid.

Voor veel mensen - eigenaren en bezoekers van horecagelegenheden - is het dan ook onduidelijk waar de toegangspas voor nodig is. Daar komt bij, zo is de redenatie, dat gevaccineerd zijn besmettingen niet voorkomt.

‘Veilige omgeving voor gasten’

Schelberg was er allemaal niet zo van onder de indruk. “Je doet dan het uiterste wat je kunt om een veilige omgeving te bieden aan gasten. We laten de anderhalve meter los, daar komt de QR-code voor in de plaats. Horecaondernemers kunnen weer maximaal ondernemen. En er zijn wel meer regels waar zij zich aan moeten houden; ze mogen ook niet schenken aan jongeren onder de achttien. Dit is gewoon even wennen.”

“Dit zijn de laatste loodjes, die wegen het zwaarst. We zijn bijna bij de finish, nog even volhouden”

De veiligheidsvoorzitter wees naar Frankrijk en Italië, waar aanvankelijk ook werd geprotesteerd, maar waar het inmiddels, zo stelde hij, soepel gaat.

‘We treden op bij excessen’

Schelberg toonde zich evengoed tevreden, als het om coronaregels en horeca gaat. “Ik ben zeer gelukkig met het feit dat de horeca ze in de afgelopen anderhalf jaar heeft gehonoreerd. Problemen met handhaving verwacht hij niet. “We gaan het niet anders doen dan we het in de afgelopen tijd hebben gedaan: we controleren steekproefsgewijs en treden op bij excessen.”

De crisis in cijfers: stabiel laag

Het aantal besmettingen in Twente is in de voorbije weken stabiel gebleven. Coronamanager van de GGD Reinier van Broekhoven stelde dat dat om zo’n zes- tot zevenhonderd besmettingen per week gaat. Hoofdzakelijk jongeren. De meeste besmettingen vinden plaats op basis- en middelbare scholen. Maar de clusters zijn klein, volgens Van Broekhoven. “Dan heb je het over drie tot vijf mensen. In een enkel geval tien.” Ook dat beeld is al weken stabiel.

20210818 COEN KRUKKERT 6
De anderhalvemetermaatregel is nu ook formeel van tafel, coronacontrole komt ervoor in de plaats
Beeld: Coen Krukkert

Vaccinaties

Die jongeren zijn ook het minst gevaccineerd. Van Broekhoven: “Daar zijn we bezig met een inhaalslag.” Het verschilt een beetje per gemeente, maar in Twente is meer dan vijfentachtig procent van de mensen inmiddels gevaccineerd. Op een paar plekken is dat tien tot vijftien procent minder.

De GGD mikt met informatie en mobiele en inlooppriklocties op gemeenten en wijken waar de vaccinatiegraad nog achterblijft.

Zeventien coronapatiënten in ziekenhuizen, druk hoog

In de Twentse ziekenhuizen liggen in totaal zeventien coronapatiënten: zes op de IC, elf in de klinieken. Ook dat aantal is stabiel. Opvallend: negentig procent van die patiënten is niet gevaccineerd. Het gaat om mensen van middelbare leeftijd en ouderen, voor een deel afkomstig uit het niet-autochtone deel van de bevolking.

Of en in hoeveel van de gevallen er bij deze patiënten sprake is van onderliggende gezondheidsklachten, kon de GGD niet zeggen.

Oude Markt rijen na corona Eline Harleman
Lees ook
Enschedese horeca niet blij met verwachte versoepelingen: "Dit zijn eerder verzwaringen"

De druk op de ziekenhuizen is evengoed nog altijd hoog, zo stellen Van Broekhoven en Schelberg. Maar dat heeft ook te maken met een hoog ziekteverzuim onder het personeel en de inhaalslag voor gewone zorg, die wordt gemaakt. Daarbij kampte de gezondheidszorg ook voor corona al met een hoge werkdruk.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.