Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | UT-studenten komen op adem met yoga en meditatie

409258 907415

Prestatiedruk, stress, angst en andere psychische klachten. Steeds meer studenten krijgen hiermee te maken en moeten daardoor (tijdelijk) stoppen met hun studie. Reden voor Universiteit Twente en yogadocent Ron ten Voorde om ook tijdens deze tentamenperiode in actie te komen.

Soms zie ik een student in de les die er helemaal doorheen zit , vertelt yogadocent Ron ten Voorde. Studenten vertellen mij dat ze heel druk zijn en veel stress ervaren. Samen met de UT zet hij in op het verminderen van psychische klachten door ze in aanraking te brengen met meditatie en yoga.

De lessen van Ten Voorde worden steeds drukker bezocht. Eerst had ik soms een half volle klas. Nu moeten we al vaak nee verkopen omdat de cursus vol zit. We hebben nu ook niveau twee geïntroduceerd, zodat studenten verder kunnen gaan. Daar gaan we bijvoorbeeld op ons hoofd staan.

Twintig studenten en docenten zijn deze vrijdagmiddag naar de dojo-mat van het sportcomplex van de universiteit gekomen. Het zijn mannen en vrouwen, jong en oud, Nederlandse en internationale studenten. Tijdens de oefeningen zijn alleen de airco en het ademen van de deelnemers te horen, af en toe is vanuit de gang een gillend kind te horen dat zwemles heeft gehad. Na een uur oefeningen dimt Ten Voorde de lampen. De deelnemers gaan comfortabel liggen, sluiten hun ogen en richten zich op hun ademhaling.

Bijna-burn-outDe Belgische Miles, die met haar phd in de filosofie bezig is, legt uit waarom ze yogalessen volgt. Ik ben nu voor de tweede keer tijdens mijn phd gediagnosticeerd met een bijna-burn-out. De samenleving wil steeds meer in minder tijd. Nu werk ik minder en mijn dokter raadde aan meer fysieke activiteiten te ondernemen. Miles heeft baat bij de lessen van Ten Voorde. Ik ga twee of drie keer per week. Elke dag doe ik meditatie met een app. Als ik een week niet ga, merk ik meteen dat ik minder goed met stress kan omgaan.

Ten Voorde en de UT blijven zoeken naar manieren om studenten te helpen omgaan met stress en emotionele problemen. Volgende week zal Ten Voorde bijvoorbeeld een middag in de bibliotheek aanwezig zijn en studenten uitnodigen een half uur deel te nemen aan ademhalingsoefeningen. Iedereen ademt, het is een simpel instrument om weer tot jezelf te komen. De bibliotheek is laagdrempelig, we willen de studenten laten ontspannen en letterlijk op adem laten komen. Dan kunnen ze daarna met frisse energie weer door met studeren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.