Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Twee geliefden achter één piano: Sofia en Andrey spelen 'quatre-mains' in hun eigen Enschede

Ze gaan voor hun passie de hele wereld over, maar nog nooit organiseerden ze zelf een concert in hun eigen stad. Zaterdag 18 september is het zover: op de Oude Markt geven Enschedeërs Sofia Vasheruk (33) en Andrey Nesterenko (35) een openluchtconcert. Twee geliefden achter één piano.

Ze kwamen ooit, zo’n vijftien jaar geleden, vanuit Rusland naar Enschede voor de pianolessen van Michaïl Markov aan het ArtEZ Conservatorium. Sofia, geboren in Moskou, zou er in 2014 cum laude afstuderen. Andrey, afkomstig uit Nizjni Novgorod, behaalde zijn masters al in 2009. Zonder hun studie zouden ze elkaar waarschijnlijk nooit hebben ontmoet, maar in Enschede sloeg de vonk tussen de talentvolle over.

De hele wereld over

Tegenwoordig is Enschede de uitvalsbasis van het koppel. Misschien dat zij de stad ooit nog zullen verlaten, maar zolang hun 6 jaar oude dochtertje nog naar school gaat is het hier prima toeven. “We hebben hier ook ons werk”, zegt Sofia Vasheruk. Zij is docent piano aan het conservatorium in Enschede, Andrey Nesterenko is als co-repetitor aan het conservatorium in Zwolle verbonden.

“Vroeger was quatre-mains een goede manier om contact te krijgen met een vrouw. In de 21ste eeuw werkt dat nog steeds goed”

En voor hun pianocarrière zijn zij toch niet afhankelijk van een specifieke plek. Mexico, Spanje, Portugal, Rusland: het is slechts een greep uit de landen waar ze al zijn geweest voor concerten. Nu vinden Sofia en Andrey het tijd om iets te doen voor Enschede. Voor het eerst hebben ze de organisatie van een concert zelf in handen genomen (Andrey: “Het krijgen van een subsidie via het Performing Arts Fund was nog het makkelijkste”) en staan ze in Enschede op een openluchtpodium.

Vier handen achter één vleugel

Zaterdag 18 september is het zover. Vanaf 15.30 uur spelen Sofia en Andrey ter hoogte van de Jacobuskerk op de Oude Markt. Het concert duurt ongeveer een uurtje. Op het programma staan onder meer Danse Macabre van Camille Saint-Saëns, Summertime van George Gershwin en stukken van Tchaikowsky. De presentatie is in handen van muziekcommentator Christiaan Kuyvenhoven.

Het bijzondere aan het pianoconcert is dat quatre-mains (letterlijk: vier handen) is. Dat betekent dat er met twee pianisten aan dezelfde vleugel wordt gespeeld. In 1Twente Vandaag (zie video hierboven) gaven Sofia en Andrey alvast een voorproefje. Extra leuk: in het echt zijn de pianovirtuozen getrouwd. Of de liefde achter de piano oversloeg? “Vroeger was quatre-mains een goede manier om contact te krijgen met een vrouw”, aldus Andrey Nesterenko. “In de 21ste eeuw werkt dat nog steeds goed.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.