Corona in Twente

Hengelose raad wil 'coronaterrassen' nog even laten staan

De gemeenteraad wil dat het college van burgemeester en wethouders langer toestemming geeft voor de zogenaamde 'coronaterrassen'. Een ruime meerderheid van de raad stemde in met de motie van VVD-raadslid Brigiet Schoenmaker. Nu nog mogen de uitgebreide terrassen tot uiterlijk 31 oktober blijven staan.

461267 20200604 Watvindt Hengelo Terras00 01 28 23 Still001
De gemeenteraad wil dat het college van burgemeester en wethouders langer toestemming geeft voor de zogenaamde 'coronaterrassen'. © 1Twente

De huidige afspraken zijn zo dat de terrassen weer teruggezet moeten worden naar de oude, kleinere afmetingen wanneer de anderhalvemetermaatregel zou worden afgeschaft. Vanaf 25 september vervalt deze regel en wordt het verplicht voor horecapersoneel om te controleren of klanten een negatieve testuitslag hebben of gevaccineerd zijn. Dan ook zouden de terrassen weer de oude afmetingen moeten krijgen.

icon_main_info_white_glyph

Coronaterrassen

De terrassen in de Hengelose binnenstad zijn tijdens de coronapandemie uitgebreid om de anderhalve meter afstand tussen de tafels te kunnen waarborgen.

'Veilig voelen'

VVD-raadslid Brigiet Schoemaker pleit ervoor om de coronaterrassen langer toe te staan, omdat niet iedereen meteen staat te springen om weer dichtbij elkaar te zitten: "Het afschaffen van de anderhalvemetermaatregel is een advies. Met deze motie willen wij bezoekers, ondernemers en medewerkers zelf de keuze geven of ze nog afstand willen houden. Zo kan iedereen zich toch veilig voelen", zegt Schoemaker.

De motie kon op steun rekenen van andere fracties. Alleen GroenLinks stemde tegen. LokaalHengelo, PVV, onafhankelijk raadsleden Herbert Capelle, Marie José Huis in 't Veld en Leo Janssen, BurgerBelangen Hengelo, D66 en het CDA waren mede-indieners van de motie.

'Geen extra stoelen'

Volgens wethouder Gerard Gerrits is de motie uitvoerbaar: "Het is een mooie motie, maar ik plaats wel een kanttekening: er mag geen uitbreiding komen van het aantal stoelen op de terrassen. Dat moet hetzelfde blijven." Ook moet er rekening gehouden worden met andere ondernemers die eventueel hinder ondervinden van de bredere terrassen.

Krapte

Raadslid Jan Evers (GroenLinks) heeft moeite met het behouden van de uitgebreide terrassen aan de Enschedesestraat. "We hebben nu niet voor niets dat de anderhalve meter wordt ingeruild voor de coronapas. Dit moet het weer mogelijk maken om de terrassen weer optimaal te benutten. De krapte die je nu hebt aan de Enschedesestraat tussen de twee terrassen zien we liever weer verdwijnen", zegt het raadslid.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.