Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Eerste museumnacht voor kinderen daverend succes in Museumfabriek Enschede

409390 907629

Honderden kleine gasten leefden zich zaterdagavond uit in de Museumfabriek in Enschede. Daar werd voor het eerst een Museumnacht voor kinderen gehouden, ter gelegenheid van de opening van de Wunderkammer tentoonstelling, die uit 25 deeltentoonstellingen bestaat.

Een van de attracties van de Museumnacht is Abe de Verteller uit Amersfoort. Gebiologeerd en met enige spanning hangt het publiek aan zijn lippen. Hij vertelt met verve zijn verhaal De harde boer en z n spokende broer , een saga over spoken uit Rijssen. Met gebaren, stemmetjes en passie vertelt hij, in de donkere kamer van het lös hoes in de Museumfabriek op Roombeek. Naast het Rijssense verhaal vertelt Abe over griezelige witte wieven uit Tubbergen die een vrouw ontvoeren.

In de makerspace van de Museumfabriek werkt de familie Van Benthem, bestaande uit moeder Irene, dochters Jolien (8) en Liz (10) en opa aan een langnek van ijsstokjes. De langnek verwijst naar deeltentoonstelling Onderhuids, over de gelijkenissen in de bottenstructuur van mensen en dieren. Voor Jolien en Liz is de avond super geslaagd, vertellen ze onder het knutselen. Vooral het spookverhaal van Abe maakte indruk. Ze lezen veel, daar krijgen ze een levendige fantasie van , verklaart opa. Liz en Jolien hebben al veel opdrachten uit het doe-boekje dat bij de Wunderkammer tentoonstelling hoort uitgevoerd. Liz: Er is zo veel te doen vanavond! We hebben het heel druk. Volgens moeder Irene is het voor de kinderen vooral spannend dat ze nu een keer een museum in de avond bezoeken.

Sterrenstelsel
Op de zevende verdieping krijgen kleine groepjes uitleg over het sterrenstelsel, waarna ze een verdieping hoger door de sterrenkijker kunnen turen. Helaas is het zaterdagavond bewolkt, dus is er niet veel te zien.

Bij het eerste automatische jacquard weefgetouw van Nederland, onderdeel van deeltentoonstelling Draad , vertelt vrijwilliger Henny hoe het apparaat werkt. Als ze op een knop drukt, treedt het getouw in werking en breekt een kabaal los. Vier en een half duizend draden zijn in dit getouw gespannen, allemaal met de hand opgezet. , legt Henny uit.

Wilma Tempelman van de Museumfabriek is tevreden over de eerste editie van de Museumnacht. Bij de opening om 17 uur stroomde het meteen vol, het maximale aantal van zeshonderd kinderen was aangemeld. Kinderen laten genieten van cultuur, ze diverse activiteiten bieden, gespreid over het hele museum. Dit doen we volgend jaar weer!

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.