Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Veiligheidsregio Twente volledig achter coronapas, maar horeca in Losser weigert controle QR-codes

Café-eigenaren in Losser zijn het zat. De invoering van het verplichte QR-toegangsbewijs in de horeca gaat hen te ver. Ze weigeren klanten daarom de toegang tot hun café te ontzeggen. De Veiligheidsregio Twente wil juist de prioriteit van handhaving concentreren op het gebruik van de coronapas in de sport, cultuur en horeca.

Kroegbaas Joost Scheffer van Café 't Spoortje legt bij 1Twente Vandaag uit waarom hij, net als de andere horecagelegenheden in Losser, dinsdag een statement hebben gemaakt op Facebook. Ze zullen vanaf 25 september hun klanten niet gaan vragen naar hun QR-toegangsbewijs. "Voor een heleboel horecaondernemers is dit niet meer te hanteren", aldus Scheffer. "Laat ons lekker doorgaan zoals we nu doen."

Wel afstand houden

Volgens Scheffer ontbreekt er een noodzaak om de extra regels, die door het kabinet als versoepelingen zijn gebracht, door te voeren. "Het gaat goed met de coronacijfers", zegt hij. "Gevaccineerde mensen kunnen nog altijd besmettelijk zijn. Met het loslaten van de anderhalvemeterregel gaan mensen weer knuffelen en doen. Ik denk dat dit verslechtert in plaats van verbetert."

“4.000 euro boete of het café sluiten omdat de klanten weg zijn: wat is erger?”

Hoewel hij klanten zonder QR-code de toegang tot zijn café niet zal ontnemen, houdt Scheffer om die reden wel de anderhalvemeterregel in stand. Dat betekent een maximaal aantal zitplekken. Het statement is een gezamenlijke actie van de Losserse horeca. Ook Eetcafé 't Raedthuys en 't Wiefke hebben een soortgelijk bericht op hun Facebookpagina geplaatst.

'Zou helft van de klanten kwijtraken'

Kroegbaas Scheffer voelt zich met de rug tegen de muur gezet door de aanstaande regels die dinsdagavond door het kabinet officieel bekend zijn gemaakt en donderdag in de Tweede Kamer worden behandeld. "Als je er wel aan mee gaat doen, dan kijken veel mensen je met de rug aan. Ik schat in dat ik 50 procent van mijn klanten niet meer zal zien. Voor velen gaat het hier om een principekwestie."

De Lossernaar beseft zich dat hij sancties riskeert. "We zullen eerst een waarschuwen krijgen en bij een tweede overtreding een boete. Maar 4.000 euro boete of het café sluiten omdat de klanten weg zijn: wat is erger?" Mocht het tot een boete komen, dan overweegt Scheffer zijn zaak te sluiten tot de coronapas weer van de baan is. Hoe lang de 'tijdelijke' maatregel gaat duren heeft het kabinet niet gezegd.

Veiligheidsregio staat achter QR-bewijs

Dat er in Twente gecontroleerd gaat worden lijkt een zekerheid. Hoewel handhaving uiteindelijk een zaak van de burgemeesters is, laat de Veiligheidsregio Twente wel weten een eenduidige lijn na te streven in de regio. En die lijn is duidelijk. Het Veiligheidsberaad (de 25 Veiligheidsregio's van Nederland) staat achter het gebruik van het QR-toegangsbewijs, dus ook de Veiligheidsregio Twente (VRT).

“Daar waar herhaaldelijk de coronamaatregelen worden overtreden, wordt of door de politie of door de gemeenten gewaarschuwd en/of beboet”

"In het Veiligheidsberaad is afgesproken om de gemeenten de komende periode te verzoeken de nadruk qua handhaving te leggen op het gebruik van en controle op de coronatoegangsbewijzen bij sport, cultuur en horeca", aldus een VRT-woordvoerder. Dat advies geldt ook voor de Twentse gemeenten. "Daar waar herhaaldelijk de coronamaatregelen worden overtreden, wordt of door de politie of door de gemeenten gewaarschuwd en/of beboet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.