Enschede
Hengelo
Politiek

Volt doet mee in Enschede, maar is nog zoekende in Hengelo

Volt is nog geen gevestigde naam in het politieke landschap in Twente. Echter, als het aan Rinske van Heiningen, Sam Hengeveld en Sjoerd Nijhuis ligt, komt daar snel verandering in. In Enschede doet de partij volgend jaar maart voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is zeker. In Hengelo is de kogel nog niet door de kerk. Waarom niet? Van Heiningen, Hengeveld en Nijhuis gaven dinsdag 14 september tekst en uitleg in 1Twente Vandaag.

Partij scoort op UT

Volt behaalde dit voorjaar liefst drie Tweede Kamerzetels. Dat heeft de partij ook in de regio een fikse boost gegeven, vertelt Van Heiningen, die samen met Hengeveld de kar van Volt Twente trekt. Dat zag je vooral op de Universiteit Twente: "Een kwart van de stemmen die op de campus is uitgebracht, kwam bij Volt terecht", vertelt Hengeveld, zelf UT-student. "Daaruit blijkt dat de partij het erg goed doet onder studenten." Dat de UT ook nog eens een grote groep buitenlandse studenten telt, speelt daarbij een rol. Volt profileert zich immers als pro-Europese partij en studenten afkomstig uit een EU-land mogen in Nederland hun stem uitbrengen.

icon_main_quote_red_glyph

"Wat ik vaak hoor is dat mensen zich niet meer thuis voelen bij de traditionele partijen. Dat het sfeertje er te 'verpolitiekt' is."

Rinske van Heiningen, co-lead Volt Twente

PvdA

Rinske van Heiningen is van een andere generatie dan Hengeveld. Ze heeft zelfs een verleden bij een andere partij, de PvdA: "Toen ik in Overbetuwe woonde, was ik daar zelfs raadslid. Waarom dan nu die switch? Bij Volt gaat het naar mijn gevoel niet om macht." De partij heeft dit voorjaar de nodige stemmen weggetrokken bij PvdA, D66 en GroenLinks, vertelt Van Heiningen: "Wat ik vaak hoor is dat mensen zich niet meer thuis voelen bij die partijen. Dat het sfeertje er te 'verpolitiekt' is."

'Not invented here-syndroom'

Behalve op de pro-Europese standpunten laat Volt zich ook graag voorstaan op het credo 'beter goed gejat, dan slecht bedacht'. Van Heiningen: "We hebben niet zo'n last van het 'not invented here-syndroom'. Als er ergens goede ideeën zijn of goede initiatieven, dan moet je daar open voor staan. Neem de kinderopvang in Zweden of Finland. Dat werkt daar goed. Kunnen we dat hier ook niet toepassen? Over dat soort dingen moeten we meer nadenken."

Artikel gaat verder onder de foto.

Rinske van heiningen volt
Rinske van Heiningen heeft een verleden als raadslid bij de PvdA: "Bij Volt gaat het naar mijn gevoel niet om macht." © 1Twente

Hengelo

Sjoerd Nijhuis is een van de Hengelose Volt-leden. Is hij een successupporter? "Nee, ik ben al lid geworden vóór de verkiezingen in maart, omdat ik aangenaam verrast was door het partijprogramma. Iedereen die zich als lid meldt, wordt gevraagd of hij of zij actief zou willen worden binnen de partij en dat wilde ik wel. Wat ik voorheen stemde? Ik zat aan de progressieve kant, maar zocht ook altijd de nuance. Ben niet zo van de dogma's."

2026

In Hengelo doet de partij vooralsnog niet mee aan de verkiezingen, tenzij de kandidatencommissie binnen nu en enkele weken toch genoeg geschikte kandidaten heeft gevonden. Nijhuis: "Op deze korte termijn kon het wel eens lastig worden, maar in 2026 gaan we sowieso meedoen."

Hengeloërs die lid willen worden en zich actief met de partij willen bemoeien, kunnen zich melden door een mail te sturen naar: sjoerd.nijhuis@volteuropa.org

Sjoerd nijhuis volt
Sjoerd Nijhuis is een van de Hengelose Volt-leden: "Wat ik voorheen stemde? Ik zat aan de progressieve kant, maar zocht ook altijd de nuance." © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.