Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Giovanni uit Enschede leeft al zijn hele leven lang voor Juventus

409885 907892

Zelden is er zo uitgekeken naar een avondje Europacup. Terwijl bijna heel Nederland hoopt op een geweldige stunt van Ajax, brandt bij Juventus een diep verlangen naar eindelijk weer een cup met de grote oren. Italianen in Twente kunnen er amper van slapen.

Voor de Enschedese Giovanni Imbrogiano (53) zou het een ramp zijn, als zijn club door Ajax wordt uitgeschakeld in de Champions League. Na vier verloren finales en nu met superster Ronaldo op het veld moet de beker worden gewonnen. Minder telt niet voor de miljoenenclub uit Turijn. Als Ajax vanavond wint, ga ik morgen niet naar het werk. Dan ben ik ziek.

Een grap, maar vast met een kern van waarheid. De stukadoor is al meer dan een week het mikpunt van zijn Twentse collega s, die een nulletje of drie voorspellen. De hele tijd grappen en plagerijen, in de hoop dat ik hap. En precies, dat doet-ie. Ik leef nou eenmaal voor Juventus. En dat is te zien, waar hij ook komt. In zijn werkbus pronkt altijd een sjaal van Juve.

Gastarbeiders
In Twente woont een aanzienlijk aantal Italianen. Ze waren de eerste gastarbeiders. Giovanni s vader was er één van, een arbeider bij Vredestein. Hoewel de familie eigenlijk van Sicilië komt, was senior al fanatiek supporter van de oude dame . En daardoor ik ook. En mijn kinderen. En straks vast ook de kleinkinderen. Het eerste wat Gio voor z n kleindochtertje Amy-Lynne kocht was een rompertje van Juventus.

Volgens Imbrogiano zijn trouwens bijna alle Italianen, die in Twente zijn neergestreken, Juve fan. Dat was dus wat, toen in 1996 de club de Champions League finale won ¦ van Ajax. Op het komende duel zit behoorlijk wat spanning. Vooral omdat Juventus sindsdien vier finales heeft verloren en droomt van een nieuwe cup met de grote oren.

Imbrogiano zat tijdens de gewonnen finale van 1996 in het stadion en werd dronken van geluk. Italiaanse Tukkers die geen kaartje kon krijgen, zaten in Enschede in het clubgebouw van Tutti Noi, de Italiaanse vereniging in de stad. Ook Gio beleefde daar de nodige verhitte voetbaluren. Maar dat is voorbij; de vergrijzing binnen Tutti Noi heeft z n tol geëist. Bijna iedereen kijkt nu thuis.

Badkamer
Even heeft de Enschedeër dat gecompenseerd door in zijn huis een soort voetbalcafé in te richten, om daar samen met vrienden de duels van Juventus te kijken. Ik sla geen wedstrijd over. Ik heb alle Italiaanse zenders om alles van Juve te zien. Het café stond en hing vol met spullen van de Italiaanse kampioen: shirts, sjaals, poppetjes, posters. Maar de familie is pas verhuisd. Nu zitten bijna al zijn spullen in dozen op de zolder. Zijn vrouw wilde het huis ook wel eens een keer gewoon inrichten. Maar gelukkig is de badkamer wel weer zwart-wit, de kleuren van de club.

Zijn echtgenoot heeft best wat moeten doorstaan vanwege zijn clubliefde. Toen ik nog jong was gooide ik wel eens wat kapot als we slecht speelden en een belangrijke wedstrijd verloren. Soms stond er niets meer op de tafel. Maar ik ben ouder en wijzer. Dat scherpe is er af. Alleen de liefde voor de club blijft.

De Enschedeër gaat elk jaar een paar keer naar Italië om een wedstrijd van Juventus in het stadion te zien. Maar nu de club zo dicht bij huis voetbalt, is het hem niet gelukt een kaartje te bemachtigen. Daar baalt hij van. Ik kan het nog via-via nog proberen, maar dan vragen ze een vermogen voor zo n kaartje. Niet te doen. Dus kijk ik maar thuis. Tot slot zijn voorspelling. Wij winnen. En over twee wedstrijd zeker.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.