Corona in Twente

GGD beantwoordt vaccinatievragen op ROC: 'Kind heeft altijd laatste woord'

Medewerkers van GGD Twente staan deze week op de drie hoofdlocaties van het ROC van Twente om leerlingen te informeren over het vaccineren tegen corona. De aftrap was vandaag in de Gieterij in Hengelo. Morgen staan ze in Enschede, donderdag in Almelo.

'Wat we weten, kunnen we vertellen'

In de vroege ochtenduren zijn de meeste leerlingen vooral bezig met het op tijd halen van de les. Het loopt nog niet bepaald storm aan de tafel van voorlichters Sophie Wienk en Mona Al Aboody. De twee vrouwen hebben de taak om leerlingen van de grootste mbo-instelling van de regio bij te praten. Terwijl zij een paar geïnteresseerde tieners informeren, vertelt college Annelies Barrett op welke vragen ze zoal voorbereid zijn: "Leerlingen komen ongetwijfeld met vragen als: is vaccineren gevaarlijk en wat zijn de mogelijke effecten op de lange termijn? En of ze zich kunnen laten vaccineren, terwijl hun ouders tegen zijn of juist andersom: hun ouders zijn geprikt, maar zij willen dit niet. Wat we weten, kunnen we vertellen, maar we hebben niet overal antwoord op."

icon_main_quote_red_glyph

"Stel, je wilt gevaccineerd worden, maar je ouders zijn tegen, dan nog kun je die prik krijgen."

Annelies Barrett, GGD Twente

'We vaccineren niet op school'

Wat die laatste vragen betreft, daarop is het antwoord duidelijk: "Kinderen hebben altijd het laatste woord, ook al zijn ze nog geen 18. Stel, je wilt gevaccineerd worden, maar je ouders zijn tegen, dan kun je die prik krijgen. Wel moet je altijd eerst in gesprek met een arts van de GGD, zodat je wel precies weet waar je 'ja' tegen zegt." Het laatste wat ze bij de GGD willen is dat kinderen gevaccineerd thuis komen van school, zonder dat het thuisfront daar weet van heeft. Daarom wordt er ook niet gevaccineerd op school. Overigens kunnen mensen die alsnog ingeënt willen worden zich zonder afspraak te maken laten vaccineren op de GGD-locatie Hazemeijer.

Prikbussen

Woordvoerder van de GGD Evelien Tapper laat aan het eind van de dag weten tevreden te zijn over de informatiedag in Hengelo: "Mijn collega's hebben niet geturfd, maar ze hebben best veel vragen gehad en kunnen beantwoorden. Morgen en overmorgen gaan ze op dezelfde voet verder in Enschede en Almelo. Al deze sessies maken onderdeel uit van onze strategie om iedereen die nog niet gevaccineerd is en daar vragen of twijfels over heeft, zo goed mogelijk voor te lichten. Daarbij gaan we ook met prikbussen de wijken in."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.