Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Pieter Omtzigt: uitstel brexit zeer ingewikkeld

410238 907009

Het uitstel van de brexit tot 1 november is zeer ingewikkeld zegt Pieter Omtzigt. Het CDA-Kamerlid uit Enschede is brexit-rapporteur voor de Tweede Kamer en volgt de ontwikkelingen dan ook op de voet. Een langer uitstel van een jaar had volgens hem de slagingskansen vergroot.

Woensdagavond laat werd bekend dat de Britse premier Theresa May tot 1 november de tijd krijgt om haar scheidingsdeal met de EU door het Britse parlement te loodsen. De EU-leiders hebben dit in Brussel op een speciale EU-top besloten en het Verenigd Koninkrijk is daarmee akkoord gegaan. Maar Omtzigt betwijfelt of die nieuwe datum wel gehaald wordt. Het is maar zeer de vraag of ze voor 1 november een oplossing verzinnen. Hij ziet een patstelling, die er de afgelopen maanden ook al was. Niemand heeft de macht om door te zetten.

Grote gevolgen
Volgens eerdere afspraken had het Verenigd Koninkrijk de EU op 12 april moeten verlaten. Maar er is nog geen deal voor die scheiding. Een no-deal brexit heeft ook grote gevolgen voor Nederland, bijvoorbeeld als het gaat om handel, gebruik van medicijnen die in het VK geregistreerd staan en transport van vee.

Verkiezingen
Nu de Britten langer in de EU blijven, doen ze ook mee aan de Europese verkiezingen tussen 23 en 26 mei. Die zullen in het VK zeer fel zijn , verwacht Omtzigt. Want de Europarlementariërs zullen maar voor een paar maanden gekozen zijn als het VK er toch uit gaat.

Rapporteren
Het werk van Omtzigt en zijn collega-rapporteurs Lodewijk Asscher (PvdA) en Anne Mulder (VVD) gaat de komende maanden gewoon door. Zij blijven de ontwikkelingen volgen, om daarmee vooral zicht te houden op de gevolgen voor Nederland.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.