Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Enschedeërs willen oude boerderij aan de Auke Vleerstraat omtoveren tot ontmoetingsplek

410256 907316

De bedrijventerreinen in Enschede-West missen een horeca- en vergaderlocatie. Bert Farwick en Hans Kloosterman willen een oude boerderij aan de Auke Vleerstraat omtoveren tot ontmoetingsplek.

Waar ontvang je je zakenpartner als je ondernemer bent op de Marssteden, op de Josink Es of in het Havengebied? Behalve een snackbar op de havenkade, is er niet of nauwelijks horeca op en rond de bedrijventerreinen in Enschede-West. Nadat de behoefte onder de ondernemersverenigingen is gepeild, kwamen grondeigenaar Bert Farwick en ontwikkelaar Hans Kloosterman tot de conclusie dat een horecazaak met werkplekken een schot in de roos is.

Het idee om te peilen kwam niet uit de lucht vallen. Farwick zocht naar een geschikte bestemming voor de oude boerderij naast hoveniersbedrijf Farwick, waarvan het directeurschap al enige jaren geleden is overgedragen aan zoon Han. Het perceel, inclusief boerderij, werd door het bedrijf verworven toen het begin deze eeuw een deel van zijn oude gronden aan de gemeente moest afstaan voor de verbreding van de Auke Vleerstraat. De boerderij staat al jaren leeg en dat vindt Bert Farwick zonde. Deze plek zit ingeklemd tussen de verschillende bedrijventerreinen. Er ontbreekt hier een stukje horeca, er is geen plek waar je even met elkaar afspreekt of een borrel houdt.

Zzp ers
Farwick schakelde het bedrijf Kloos2 van ontwikkelaar Hans Kloosterman in, om verder na te denken over de toekomstige invulling van het pand. Wat kan er en waar zitten bedrijven op te wachten? , legt Kloosterman zijn opdracht uit. De ontwikkelingen zijn steeds meer gericht op zzp ers. Die willen ook werken vanuit een inspirerende omgeving, waar alle faciliteiten aanwezig zijn.

Kloosterman noemt het Postillion Hotel in Deventer als voorbeeld. Daar zijn flexwerkplekken ingericht. Het is een ontmoetingsplek voor ondernemers. Dat zouden wij hier ook graag zien ontstaan. Je kunt een flexwerkplek kan huren, een vergadering of een borrel houden of een broodje eten. En ruimte voor nevenfuncties, zoals een fitnessruimte of een pick-uppoint voor online bestellingen. Farwick: We zitten op een perfecte uitvalslocatie, langs de Westerval en dichtbij de A35 en de N18. Op de route voor iedereen die in Enschede-West moet zijn, of er vandaan komt.

Enthousiasme
Hoewel de gemeente Enschede terughoudend is met het toekennen van horecabestemmingen op of bij industrieterreinen, zijn ambtenaren nu juist enthousiast over de plannen. Kloosterman: Dit is een belangrijke plek, werd ons gezegd, dus moet het ook iets uitstralen. Een soort landmark langs de Auke Vleerstraat. Het moet opvallen, maar ook in het landschap passen.

Architectenbureau Studio Groen+Schild heeft schetsen gemaakt. De oude boederij maakt daarin plaats voor een groen, duurzaam pand met twee verdiepingen en een terras aan het water. Naast het hoofdgebouw komt een toren, die net boven omliggende boomtoppen uitkomt. Dit wordt niet alleen een uitkijktoren voor bezoekers, maar ook een vergaderruimte op hoogte .

Doordeweeks wordt vooral gemikt op omliggende bedrijven, maar in het weekend zullen vooral recreanten en dagjesmensen garen spinnen bij de horecaonderneming. De connectie wordt gezocht met fiets- en wandelroutes in de omgeving. De gerechten op de menukaart worden samengesteld met lokale producten, bijvoorbeeld uit het naburige Twekkelo.

De Vereniging Behoud Twekkelo is overigens in een vroeg stadium bij de plannen van Farwick en Kloosterman betrokken. De belangenorganisatie is kritisch op nieuwe ontwikkelingen in de buurtschap, maar kon zich volgens de initiatiefnemers in dit plan wel vinden. Er is al een lijst met ondernemers die interesse hebben in de werkfuncties van het gebouw. Farwick en Kloosterman zoeken nu nog een horecaondernemer die de uitdaging wil aangaan. Zodra die er is, kan de procedure voor het bestemmingsplan en de vergunning van start.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.