Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Tien deelnemers als lopend laboratorium van start bij Enschede Marathon

410462 marathon 5

Blessures voorkomen. Dat is het uiteindelijke doel van de samenwerking die de Enschede Marathon is aangegaan met de Universiteit Twente en Roessingh Research & Development. In dat kader gaan morgen tien lopers van start, volgeplakt met sensoren.

Jasper Reenalda is docent op de Universiteit Twente en werkt als onderzoeker op het gebied van bewegingsanalyse op het Roessingh Research & Development. In de aanloop naar het Enschedese loopfestijn vertelde hij op twee door Enschede Marathon georganiseerde congressen op de UT over het voortdurende onderzoek naar het ontstaan van blessures tijdens het hardlopen. Het antwoord moet leiden tot preventieve maatregelen, dus minder blessures en betere prestaties.

"Nederland telt ongeveer twee miljoen actieve lopers en die raken jaarlijks meer dan 600.000 keer geblesseerd. Een enorm aantal", aldus Reenalda, die gisteravond op het afsluitende congres 'Get Ready' ook sprak als ervaringsdeskundige. De inwoner van Hertme heeft als triatleet twaalf Ironmans (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km hardlopen) achter zijn naam staan en enkele marathons, maar liep ook vaak een fysiek malheur op. Het bracht hem ertoe het precieze ontstaan van blessures te gaan onderzoeken.

Afwijkend patroonVermoedens en verwachtingen zijn er zeker, bijvoorbeeld dat als gevolg van een toenemende vermoeidheid lopers afwijken van hun vertrouwde looppatroon. Die andere manier van bewegen zou kunnen leiden tot fysieke problemen en een vermindering van de prestaties. Exacte gegevens en cijfers ontbreken, omdat het moeilijk meetbaar is. "Hoe kun je de looptechniek goed in kaart brengen?", hield Reenalda de aanwezigen voor. "Het lastige is dat we niet weten wat een goede looptechniek is. Daar zijn wel heel veel ideeën over, maar ook in de literatuur is geen eenduidig antwoord te vinden."

Dunner
En bovendien, iedere loper heeft zijn of haar eigen unieke en optimale pasfrequentie. "Dat wordt bepaald door de beenlengte, maar ook de omvang van de spieren in het onderbeen. Hoe lichter je onderbeen, des te makkelijker je een lange pas kunt maken met minder energie", aldus Reenalda, die het grote fysieke voordeel van Afrikaanse lopers uitlegde. "Hun onderbenen zijn veel dunner en de spieren hoger aangehecht. Om het been naar voren en achter te zwaaien, kost ze veel minder energie."

Meten is weten. Voor Reenalda en zijn medeonderzoekers betekent dat kijken naar hardlopen en data. De 51ste editie van de Enschede Marathon moet een berg aan informatie en gegevens gaan opleveren waarmee een nog specifiekere bewegingsanalyse gemaakt kan worden. In de marathon van 2017 fungeerde gedeputeerde Eddy van Hijum al als proefkonijn, hij verzamelde tijdens de marathon data waarmee zijn looptechniek van start tot finish in kaart kon worden gebracht. Een fietser met laptop reed met hem mee.

Realtime
Dit weekend gaat het onderzoek een stap verder in het toepassen van sensortechnologie bij het hardlopen. Tien deelnemers, voorzien van allerlei sensoren, gaan van start op de hele marathon. De gegevens moeten de onderzoekers meer inzicht geven in de relatie tussen veranderingen in de looptechniek en het ontstaan van blessures. Eveneens nieuw in Enschede Marathon is het project 'Runner Assist', waarin lopers tijdens de race via hun smartwatch of smartphone realtime informatie krijgen over hun looptechniek. Met als doel, aldus Reenalda, "om zo lang mogelijk in je eigen optimale techniek te blijven lopen, waarmee de kans om geblesseerd te raken wordt verkleind en de prestaties worden vergroot."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Enschede Marathon
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.