Corona in Twente

Bijzondere attractie op Hengelose kermis: prikpost van GGD Twente

Onder de noemer 'Naar de kermis voor een prikkie’ wil GGD Twente mensen die volgende week de Lambertuskermis bezoeken de mogelijkheid bieden zich te laten vaccineren tegen corona. Deze extra 'attractie' staat op vrijdag 17 en zaterdag 18 september op de kermis en inwoners kunnen er een coronavaccinatie halen zonder afspraak.

Prikbus GGD GGD Twente
Om inwoners de mogelijkheid te bieden om vragen te stellen en daarna desgewenst direct gevaccineerd te worden, is GGD Twente aanwezig op de Hengelose kermis. © 1Twente

Laagdrempelig

Burgemeester Sander Schelberg is blij dat de kermis door kan gaan en en verwelkomt de GGD in Hengelo: "Iedereen die nog twijfelt over het nemen van een vaccinatie kan bij het informatiepunt van de GGD terecht met al zijn vragen en twijfels. Deskundige medewerkers van de GGD geven er op een heel laagdrempelige wijze informatie. Als een kermisbezoeker tot de weloverwogen conclusie is gekomen om de vaccinatie te laten zetten, dan kan de prik in de bus gehaald worden om vervolgens na een kwartier wachten weer plaats te nemen in één van de vele attracties."

icon_main_info_white_glyph

Zonder afspraak

Bij de prikbus kunnen mensen zonder afspraak terecht voor informatie en een vaccinatie met het Pfizer- of het Janssen-vaccin. Het meenemen van een geldig identiteitsbewijs en mondkapje is vereist. GGD-medewerkers staan klaar om mensen met vragen te woord te staan. Er zijn folders in verschillende talen beschikbaar.

Prikken in de wijken

Begin augustus is GGD Twente in samenwerking met gemeenten gestart met het vaccineren in onder andere de Hengelose wijken. Nu wordt voor het eerst de binnenstad bezocht. Om inwoners de mogelijkheid te bieden om vragen te stellen en daarna desgewenst direct gevaccineerd te worden, is GGD Twente aanwezig op de kermis. De prikbus en het informatiepunt zijn te vinden naast de Lambertusbasiliek op de vrijdag van 13.00 tot 20.00 en op de zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.

Lage vaccinatiegraad

Een woordvoerder van GGD Twente laat weten dat zij zijn uitgenodigd door de gemeente Hengelo: "Onze insteek is altijd heldere voorlichting geven en daarna, als dat gevraagd wordt, te vaccineren." De locatie is in dit geval opvallend te noemen, aangezien de gezondheidsorganisatie normaliter met de bus in wijken staat: "Dat zijn dan meestal wijken waar de vaccinatiegraad relatief laag ligt. Bijvoorbeeld omdat veel bewoners de Nederlandse taal niet goed machtig zijn of omdat ze minder actief zijn op internet en social media."

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat gekozen is voor een prikbus op de kermis, omdat hier eenvoudigweg veel mensen komen en de benaderingswijze heel laagdrempelig is.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.