Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Proef met mobiele camera in de donkere hoekjes van de binnenstad in Enschede: 'Maar waarom niet bij de fietstunnels?'

Whats App Image 2021 09 10 at 13 04 29
Op de hoek van de Van Lochemstraat en Wenninkgaarde staat een verplaatsbare camera.
Beeld: Wilco Louwes

Aan de Van Lochemstraat in Enschede wordt een aantal weken geëxperimenteerd met flexibel cameratoezicht. De straat in de binnenstad kwam steeds vaker in het nieuws vanwege (drugs)overlast en andere criminaliteit. Buurtbewoners voelen zich er onveilig, met name in de avonduren. Volgens sommige raadsleden wordt er nu wel met twee maten gemeten.

De mobiele camera is geplaatst op de hoek van de Van Lochemstraat en de Wenninkgaarde en werkt aanvullend op de bestaande veiligheidscamera’s op het stadserf. Het idee is dat de camera kan meebewegen met de zichzelf verplaatsende overlast. Een einddatum van de proef is niet bepaald. De komende weken wordt bekeken wat de camera in de praktijk oplevert.

Van Lochemstraat bron van overlast

Dat de problemen in de Van Lochemstraat groot zijn, bleek de afgelopen maanden. Eind augustus raakte een persoon gewond bij een steekpartij en ook begin juli was al een 18-jarige Enschedeër in de straat neergestoken. Vlak na die steekpartij in juli overhandigden bewoners van de Van Lochemstraat, Wenninkgaarde en Breugelmansgaarde handtekeningen aan de gemeenteraad.

Van Lochemstraat still
Lees ook
Onrust rond de Van Lochemstraat in Enschede: 'Vooral 's avonds voel ik me niet meer veilig'

In een interview met 1Twente vertelden Debby en Wendy, de initiatiefnemers van de handtekeningenactie, over hun ervaringen met overlast rond de vele 'donkere hoekjes' in de buurt. Volgens de dames is er sindsdien wel veel verbeterd. “We merken zeker een verschil, er zijn veel minder dealers zichtbaar op straat. De meeste bewoners zijn erg positief”, aldus Debby.

Lees verder onder de video

icon_main_info_white_glyph

Cameratoezicht: mag dat zomaar?

Mag de gemeente overal beveiligingscamera's plaatsen en hoe zit dat eigenlijk met privacy? Nandenie Lachman van Damsté Advocaten geeft in de onderstaande video uitleg.

Politiepost in caravan

“De extra camera is onderdeel van een breder pakket dat in samenwerking tussen politie en gemeente voor de omgeving van de Van Lochemstraat is opgetuigd”, laat gemeentewoordvoerder Ton Kamp weten. Een andere maatregel uit dat pakket is een mobiele politiepost op de hoek van de Van Lochemstraat en de Oldenzaalsestraat. Politieagenten en veiligheidsambtenaren van de gemeente werken daar vanuit een caravan. Bewoners en ondernemers kunnen zich er zonder afspraak melden met vragen of informatie over overlast in de binnenstad.

'College meet met twee maten'

De proef met flexibel cameratoezicht is niet in goede aarde gevallen bij een aantal fracties uit de gemeenteraad. Raadsleden Arjan Brouwer (Democratisch Platform Enschede), Mart van Lagen (CDA) en Malkis Jajan (VVD) hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college, omdat zij vinden dat er met twee maten wordt gemeten in de stad. “Deze problemen (Van Lochemstraat, red.) zijn ernstig, maar niet minder ernstig dan wat zich rondom de fietstunneltjes afspeelt.”

“Wat is er voor nodig om de inwoners van Enschede Zuid en West in ieder geval met betrekking tot de problematiek bij fietstunnels serieus te nemen?”

De drie fracties doelen op de fietstunnels onder de A35 tussen Boswinkel en Enschede Zuid, waar inmiddels een heuse burgerwacht is opgetuigd. Al geruime zijn er grote veiligheidsproblemen rondom de fietstunnels. Na een reeks van gewelddadige incidenten, waaronder overvallen, vragen onder meer de fracties van DPE, CDA en VVD om cameratoezicht. Hen is destijds verteld dat er wordt gewerkt aan een proef met cameratoezicht.

Binnenstad is al risicogebied

Nu de proef aan de Van Lochemstraat wordt uitgevoerd denken de drie fracties dat de geloofwaardigheid van de gemeente Enschede op het spel staat. “Wat is er voor nodig om de inwoners van Enschede Zuid en West in ieder geval met betrekking tot de problematiek bij fietstunnels serieus te nemen?”, vragen zij zich af.

In een reactie laat gemeentewoordvoer Ton Kamp weten dat (flexibel) cameratoezicht alleen mogelijk is ‘indien er sprake is van een ernstige situatie van structurele overlast die zorgvuldig onderbouwd moet worden door de politie’. In de binnenstad is het eenvoudiger om camera’s te plaatsen, omdat het gebied als is aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’ waar het gebruik van cameratoezicht is toegestaan.

Thumbnail Wijkwacht
Lees ook
Wijkwacht pakt jeugdproblematiek aan en maakt Helmerhoek veiliger
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.