Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedeër komt met boek over amateurvoetbal: €˜Ook met motoriek van lantaarnpaal is spelletje leuk €˜

411069 907919

Rick Ardesch is al veertig jaar als voetballer actief. Zijn eigen belevenissen op en rondom de velden vormen de inspiratie voor zijn boek Rob Hoekschop, de biografie van een voetbalamateur . Herkenbaar voor iedereen die een balletje trapt en niet verder is gekomen dan de lokale amateurclub.

Rick Ardesch heeft net als de meeste jochies de liefde voor het voetbal meegekregen van zijn vader. In dit geval Henny, die in de eredivisie actief was voor ADO en FC Twente. Zover schopte zoon Rick het niet. Zijn lat lag bij selectieteams van amateurclubs. Hij moest het vooral van zijn snelheid hebben. Ze zeggen weleens dat voor mij de hekken rondom het veld zijn geplaatst , zegt Ardesch (45) met een lach.

Zijn loopbaan voerde hem van Sparta naar Sportclub Enschede, Tubanters 1897, Achilles 12 in Hengelo en weer terug naar Sparta. Zijn 40-jarige jubileum als voetballer inspireerde hem tot het schijven van het boek Rob Hoekschop, de biografie van een voetbalamateur .

Fictief verhaal
Het is een fictief verhaal, waarvoor Ardesch putte uit eigen ervaringen. Die zijn talrijk, want hij zette op zo n beetje alle velden in de regio zijn noppen, snoof de geur van veel kleedkamers op en weet in welke kantines de gehaktballen nog enigszins te eten zijn.

Het resultaat is een samenvatting van een jarenlange tocht door de wereld van de amateurvoetballer. Ardesch: Een keer wat anders dan de bekende profs. Geen kaviaar maar patat. Geen voetbalgala s maar playbackshows. En geen luxe baden maar meestal koude douches.

Een boek met vermakelijke belevenissen, vooral als het gaat over gebeurtenissen buiten de krijtlijnen.

Doperwt in een potje
Zoals over de kleine Rob Hoekschop als hij met zijn vader de eerste voetbalschoentjes uit mag zoeken in de plaatselijke sportzaak en kort daarna met zijn moeder met een veel te grote tas trots het sportpark oploopt. De hoofdpersoon in zijn 70 pagina s tellende boek blijkt niet veel talent te hebben. Hij heeft de motoriek van een straatlantaarn en is zo wendbaar als een doperwt in een glazen potje.

Het plezier aan het voetballen is er niet minder om, beschrijft Rick Ardesch. Zeker ook door de vriendschap en lol met de andere F-jes. Ze groeien samen op en worden in de puberjaren allen verliefd op de theejuf, die ze er vervolgens met de trainer vandoor zien gaan.

Als ze zelf verkering hebben, blijken veel relaties niet bestand tegen de nachtelijke escapades tijdens een voetbaluitje in Duitsland. Opvallend was dat de vrouwen de club wel trouw bleven. De spelers ruilden op deze manier van vrouw en zo bleef iedereen binnen de vereniging behouden , laat Rick Ardesch zijn hoofdpersoon constateren.

Verzonnen

In reactie daarop benadrukt de schrijver zekerheidshalve dat veel passages verzonnen zijn. Hij vertelt hooguit gebruik te hebben gemaakt van verhalen die hij opving in kleedkamers en kantines. Met een knipoog heeft hij wel eigen ervaringen verwerkt over bijvoorbeeld het gedoe over vergoedingen, waarmee óók hij soms naar andere clubs werd gelokt.

In het geval van Rob Hoekschop gaat het niet over geld, maar een rel over de frikandel , omdat het bestuur nalaat gewonnen duels te belonen met deze vette hap. Ook pogingen om de scheidsrechter om te kopen (met een gehaktbal) en doping in de vorm van energiesnoepjes van een nieuwe fysiotherapeut worden belicht.

Waardering
Het boek ademt bovenal de liefde voor het spelletje. Dat wilde Ardesch, die in het dagelijks leven werkzaam is als leerkracht in het speciaal onderwijs, uitdragen. Je hoort en leest nogal eens over excessen. Over wedstrijden op allerlei niveaus die uit de klauw lopen of ouders die bij de allerkleinsten langs het veld staan te schreeuwen en te mopperen op trainer of scheidsrechter. Ik wil met dit boek de amateur een gezicht geven en tevens waardering geven aan al die vrijwilligers die bij de club actief zijn en het voetbal mogelijk maken.

Hij heeft zijn boek gestuurd naar de KNVB en hoofdsponsor ING van de voetbalbond. Met de suggestie een exemplaar cadeau te doen aan bijvoorbeeld nieuwe leden. Een deel van de opbrengst zou naar een goed doel kunnen gaan , aldus Ardesch. Daarover heb ik echter nog geen bericht ontvangen.

Rob Hoekschop De biografie van een voetbalamateur.Uitgeverij Boekscout. Prijs 16,50 euro.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.