Enschede
Video

Extravagante parade met gebruikt textiel in voorbereiding

Textielplatform OverLap bereidt een modeparade in de Enschedese binnenstad voor. De basis voor die OverLap Parade is hergebruikt textiel. Iedereen mag meedoen.

De Parade zelf vindt plaats op 30 oktober. Voorbereidingen zijn in volle gang. Workshops voor wie ideeën of spullen wil uitwisselen zijn inmiddels gestart.

Overproductie

Zowel het platform - OverLap - als de parade draaien om bewustwording, zo stellen de initiatiefnemers Annemarie Huirne en Heidi Pollemans. Huirne: “Er is sprake van een enorme overproductie van textiel. Het is een wegwerpartikel geworden, maar grondstoffen zijn schaars en textiel heeft waarde.”

icon_main_quote_red_glyph

Als alle bedrijven nu zouden stoppen met textiel maken, hebben we nog voor tientallen jaren kleding voor iedereen op aarde

Initiatiefnemer OverLap Annemarie Huirne in 1Twente Vandaag

OverLap wil op een creatieve en leuke manier aandacht vragen voor de andere opties voor afgedragen of kapotte kleding: repareren of vermaken tot een nieuw fashion-item.

Pop-up ruilwinkels en workshops

Naast de Parade en workshops, heeft OverLap in de voorbije periode op een aantal plekken pop-up-kledingwinkels ingericht. Dat staat opnieuw te gebeuren. In het weekend van 25 en 26 september kan er kleding worden ingebracht en geruild in het Tankstation, het culturele vulpunt aan de Deurningerstraat.

icon_main_quote_red_glyph

Neem eigen spullen mee - fournituren, knopen en ritsen van oude kleding - dan maken we daar iets groots van

OverLapper Heidi Pollemans in 1Twente Vandaag

Workshops staan gepland op 15, 22 en 29 september. Opgave is wel gewenst. Dat kan via de website van OverLap.

Heidi Pollemans en annemarie Ernst Bergboer
Heidi Pollemans en Annemarie Huerne, initiatiefnemers van OverLap © Ernst Bergboer

De OverLap Parade is onderdeel van het Textiel Festival Twente, een potpourri aan activiteiten, voorstellingen en exposities rondom het product dat de regio grootmaakte die nog tot het eind van het jaar voortduren.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.