Enschede

Pieter Omtzigt keert terug als zelfstandig Kamerlid: 'Niet optimistischer geworden over het politieke stelsel'

Pieter Omtzigt gaat woensdag 15 september weer aan het werk in de Tweede Kamer. Maar niet meer als Tweede Kamerlid voor het CDA. De Enschedeër neemt definitief afscheid van de christendemocraten en gaat na zijn verlof verder als Groep Omtzigt.

Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid uit Enschede. © 1Twente

In een exclusief interview in de Twentsche Courant Tubantia vertelt Omtzigt onder meer over de ruim zes maanden die hij thuis zat. In februari ging hij met verlof vanwege een burn-out. Onder meer de slopende toeslagenaffaire en de interne lijsttrekkersverkiezingen bij het CDA hadden hun tol geëist.

Stoppen was geen optie

Na een uitgelekt memo in juni, waarin Omtzigt vernietigend sprak over de interne verhoudingen in de partij en het kabinet, zegde de Enschedeër al zijn lidmaatschap van het CDA op. Lang werd nog gespeculeerd over een terugkeer bij de partij, maar die deur is nu gesloten.

Volgens Pieter Omtzigt is het nooit een optie geweest om te stoppen. "Ik heb me kandidaat gesteld en kreeg 342.000 voorkeursstemmen. Bovendien ben ik met een duidelijk plan gekomen bij de verkiezingen, een nieuw sociaal contract voor een nieuwe bestuurscultuur", zegt hij in Tubantia.

Niet optimistischer over politieke stelsel

Op Omtzigts derde werkdag in de Tweede Kamer, dinsdag 21 september, is het al Prinsjesdag. Als zelfstandige fractie mag de Enschedeër een dag later dus ook meedoen aan de Algemene Beschouwingen. En daar zal hij gebruik van maken.

"Ik ben niet optimistischer geworden over het Nederlandse politieke stelsel nu ik het een paar maanden vanuit huis heb beschouwd. Over hoe duidelijk het niet gaat over de problemen, hoe duidelijk het echt alleen maar gaat over persoonlijke verhoudingen", aldus Omtzigt. "Dat heeft directe gevolgen voor urgente maatschappelijke problemen, die door de lange formatie nu blijven liggen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.