Enschede
Video

De allereerste conservatoriumstudent op doedelzak: “Ik wil heel goed worden”

Een doedelzak staat aan of uit. Horen en zien vergaat je in Studio Balengebouw als Megan Hachmang lucht via de blowpijp in de zak blaast en het instrument tot leven wekt. Megan is de eerste student in elk geval in Nederland die op het conservatorium les krijgt op de doedelzak. En haar docent Annemieke van Doesburg is de eerste die op de hogeschool les geeft op het Schotse instrument.

Conditie

Doedelzak spelen is geen sinecure. Presentator Niels Veurink hijgt van de inspanning als hij de kans krijgt om ook even te spelen en dat valt niet mee. “Je moet je conditie en je longen trainen”, zegt docent Annemieke. Hoe het wel moet laten leerling en docent gezamenlijk in de studio horen.

Blokfluit

Doedelzakspeelster Megan wil haar graad halen. “Ik wil heel goed worden. Ik hoop dat ik al een goed niveau heb.” Ze leerde eerst blokfluit spelen, omdat ze nog te jong was voor de doedelzak. “Als je zeven bent kun je ermee beginnen.” Het is geen toeval dat zij voor dit bijzondere instrument koos. “M’n vader inspireerde me. Hij blaast ook.”

Promoten

Voorlopig krijgt ze op het conservatorium wekelijks een half uur les naast alle andere muziekgerelateerde lessen. “Uiteindelijk wil ik voor de klas staan, want ook op die manier kan ik mijn instrument promoten.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.