Enschede
Cultuur

Gestolen beeld ‘Satyr’ teruggevonden. Dief: ‘Ik vond het geinig’

‘Satyr’ is teruggevonden. Het beeld van Jelle de Graaf maakte onderdeel uit van de kunstroute van Allée Rentrée werd twee weken gestolen uit een waterpartij aan de Lonnekerspoorlaan.

Whats App Image 2021 09 06 at 12 40 06
'Satyr' werd teruggevonden op een steenworp afstand van de plek waar hij werd gestolen © Jelle de Graaf

De dief blijkt een inwoner van Roombeek te zijn, woonachtig in een van de appartementen boven de winkelgalerij aan de Roomweg. Een van de vrijwilligers van Allée Rentrée spotte het gestolen kunstwerk en verwittigde de festivalorganisatie en de maker.

‘Heel bot’

De Graaf is zijn beeld zelf terug gaan halen. De man die het ontvreemdde, toonde ‘geen enkele spijt’ en was ‘heel bot’, stelt een woordvoerder van de organisatie. “Ik vond het geinig, met die hamer en die piemel", was zijn motief voor de nachtelijke diefstal. De opmerking van De Graaf dat het te koop was, werd met hoongelach begroet.

Tweede beeld 'kennelijk te zwaar'

De diefstal moet wat voeten in aarde hebben gehad: Satyr stond in het water en was gezekerd met een ketting. Een tweede beeld, dat eveneens in de vijver stond, is wel losgeknipt maar uiteindelijk niet ontvreemd. “Dat lag al klaar, maar kennelijk was het toch te zwaar. Dat beeld is groter.”

De organisatie overweegt bij de politie melding van de diefstal te doen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.