Enschede

Na dreigende uitzetting van Enschedese zusjes pleit raadslid voor lokaal Woonfonds

Onafhankelijk raadslid Erwin Versteeg wil voorkomen dat kinderen uit hun huis worden gezet als hun vader en/of moeder overlijden. Als huursubsidie niet mogelijk is moet de gemeente desnoods zelf te hulp schieten. Een Woonfonds kan volgens Versteeg een oplossing bieden.

Directe aanleiding voor het idee van Versteeg is de situatie van de Enschedese zusjes Fabiënne (19) en Valerie (18) die onlangs hun moeder verloren en niet lang daarna van woningcorporatie Ons Huis het verzoek kregen om de woning te verlaten. De uitzetting is in afwachting van een gesprek nog niet doorgezet.

'Last van landelijke richtlijnen'

In het specifieke geval van de zusjes is het overdragen van het huurcontract niet mogelijk vanwege verschillende wet- en regelgeving. Hoewel Ons Huis in uitzonderlijke gevallen van de eigen regels kan afwijken, zegt de woningcorporatie bang te zijn dat de jongedames in de problemen komen. Ze kunnen in hun huidige woning volgens de wet immers geen aanspraak maken op huursubsidie, omdat zij nog geen 23 jaar oud zijn.

“Het zijn landelijke richtlijnen waar we hier ook lokaal last van hebben”, zegt de leider van eenmansfractie Groep Versteeg (Verbindend Enschede). “Waar het om gaat is dat wij als gemeente maatwerk leveren aan onze inwoners. Of dat nu deze meiden zijn of iemand van 50, dat maakt niet We moeten zorg dragen voor goede huisvesting.”

Landelijk 80 gevallen per jaar

Wat Versteeg zou willen, is dat in uitzonderlijke gevallen kan worden afgeweken van de regels via een Woonfonds. “Je zou vanuit dat fonds kunnen zeggen: wij vullen het bedrag van een huursubsidie aan totdat een van de kinderen 23 jaar is en aanspraak kan doen op huursubsidie.”

In het specifieke geval van ouderloze kinderen gaat het om zo’n 80 soortgelijke situaties per jaar in heel Nederland. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt er al een wetswijziging voorbereid waarbij het huurcontract van ouderloze kinderen tijdelijk kan worden verlengd totdat er een geschikte oplossing is gevonden.

Via fonds ook huisartsen verleiden?

Een Woonfonds hoeft zich overigens niet alleen op ouderloze kinderen te richten. Versteeg ziet een ruime invulling voor zich. “Denk aan huisartsen. We hebben een groot tekort in onze regio. Huisartsen hebben vaak een hoge studieschuld. Je zou ze kunnen verleiden hier naartoe te komen door een tegemoetkoming in de woonlasten in het vooruitzicht te stellen.”

Op maandag 27 september wordt in de gemeenteraadsvergadering de voortgang van de Woonvisie besproken. In die vergadering wil Erwin Versteeg het idee van het Woonfonds in stemming brengen via een motie. Volgens het raadslid heeft hij al positieve geluiden gehoord. “Wat ik belangrijk vind is dat zo’n fonds geen dingetje van de gemeente moet zijn. Het moet ook iets zijn waar woningcorporaties en makelaars in delen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.