Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Verdachte wietkweker uit Enschede gaat vrijuit door slecht onderzoek

413182 cannabis 364565 960 720

Grote wietplantages met veel brandgevaar: justitie geeft er de hoogste prioriteit aan. Maar het onderzoek naar zo n kwekerij in Enschede is zo gebrekkig, dat verdachte P. (24) vrijuit gaat. Tot frustratie van het Openbaar Ministerie.

Er is wel wettig bewijs, maar het is niet overtuigend. Daarom spreek ik u vrij. Die boodschap hoorde Enschedeër P. maandag aan het einde van zijn strafzitting in de Almelose rechtbank. Rechter Harbert Schimmel voegde er nog één zin aan toe: Dat ligt puur aan het onderzoek naar uw zaak. Het betekent niet per definitie dat u niets gedaan heeft.

P. stond voor de rechter vanwege een grote wietplantage aan de Albergenbrink in Enschede, die vier jaar geleden werd ontmanteld. En dat hij juist in zo n zaak met de schrik vrijkomt, doet justitie pijn. Dit is geen goed signaal naar de samenleving , gaf officier van justitie Nicolle Sommers tijdens de zitting al toe.

1.127 planten

Een plantage als deze - 1.127 planten verdeeld over twee etages van een tussenwoning, met een provisorisch aangelegd en illegaal elektriciteitsnet - heeft namelijk de hoogste prioriteit van justitie. Niet in de laatste plaats vanwege het brandgevaar en het gevaar voor de levens van nietsvermoedende omwonenden. Maar de manier waarop de vondst van de kwekerij is aangepakt, doet niet denken aan het aanpakken van een serieus probleem.

Er is geen buurtonderzoek gedaan, tijdens het verhoor van de verdachte is niet doorgevraagd over zijn kennis over het pand, en de echtgenoot van de pandeigenares is niet verhoord , gaf de officier toe. Dat had anders moeten zijn. Het enige dat er wel lag waren verklaringen van de verdachte en de pandeigenaar, die naar elkaar wijzen als de dader. En op basis daarvan was een veroordeling niet te verantwoorden, dus vroeg de officier zelf ook om vrijspraak. Met een heel dubbel gevoel.

Bom
De plantage die werd aangetroffen geeft namelijk het gevoel dat iemand flink veel heeft verdiend aan de gekweekte planten. Alle signalen van eerdere oogsten waren aanwezig, waardoor een geschatte winst van enkele tonnen reëel is. Tegen P. werd een - volgens de officier heel voorzichtige - ontnemingsvordering van 60.000 euro ingediend. Maar die gaat met de vrijspraak ook de prullenbak in.

P. houdt vol dat hij niets met de plantage te maken had. Dat hij in eerste instantie verklaarde te weten over een mislukte oogst, en een tweede die bijna gereed was, deed hij naar eigen zeggen om de pandeigenares te beschermen. Achteraf stom, zegt hij. Dit doe ik nooit weer. Of de bom die zijn auto vorige maand in Enschede liet ontploffen, met de strafzaak rond de plantage te maken heeft, weet hij niet. Misschien, geen idee. Maar volgens mij heb ik geen vijanden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.