Oldenzaal

Poepbacterie in kraanwater in Oldenzaal en omgeving, run op flessen drinkwater

Het drinkwater in Oldenzaal en omstreken is vervuild met poep- en melkzuurbacteriën. Dat is gebleken bij een reguliere controle van Vitens. Het waterbedrijf spreekt van een lichte verontreiniging met E-coli en enterococcen. Dit zijn bacteriën die veelvuldig voorkomen in de darmen van zoogdieren en mensen.

Kraanwater Pixabay
© Pixabay

Hoe de bacteriën in het drinkwater terecht zijn gekomen, weet Vitens niet. "Deze bacteriën komen weliswaar overal in het milieu voor, maar mogen uiteraard niet voorkomen in drinkwater."

Water drie minuten koken

Vitens heeft de afgelopen dagen uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak. Die is nog niet gevonden. "We vinden nog steeds kleine sporen van deze bacteriën." Met het oog op het risico voor de gezondheid geeft Vitens het advies aan consumenten om het kraanwater minimaal drie minuten te koken voordat het wordt gebruikt voor koffie, thee limonade, flesvoeding, tanden poetsen en het bereiden van maaltijden.

Dit kookadvies blijft gelden tot alle verontreinigingen uit het Oldenzaalse kraanwater zijn verdwenen. Douchen en wassen met het vervuilde water uit de kraan kan volgens Vitens geen kwaad.

Hamsteren

Intussen klinken geluiden dat er vanavond reeds druk gehamsterd wordt met flessen drinkwater door Oldenzalers. Bij verschillende supermarkten in het centrum en De Thij is geen fles water meer verkrijgbaar.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.