Enschede

Benoeming nieuwe burgemeester van Enschede gaat in het geheim verder, maar de eerste kandidaat is al bekend!

De vacature voor burgemeester van Enschede is gesloten. Zestien mensen willen Onno van Veldhuizen opvolgen. Vanaf nu speelt de benoeming zich vooral achter gesloten deuren af. Tenzij burgemeesterskandidaten zichzelf bekend maken, zoals Ahmed Yilmaz.

Enschedeërs zouden Ahmed Yilmaz (48) vooral kunnen kennen van de SP. Hij was meerdere jaren raadslid voor de Socialistische Partij, maar zijn partij haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 niet genoeg zetels. Yilmaz's belangrijkste reden om zijn kandidatuur voor burgemeester openbaar te maken is dat hij vindt dat de hele benoeming transparanter moet zijn.

Elke dag de straat op

Een burgemeester hoort tussen de inwoners te staan, vindt Ahmed Yilmaz. Letterlijk. Dus belooft hij, als hij het hoogste ambt in de gemeente mag bekleden, dat hij elke dag een andere straat in Enschede gaat bezoeken. Elke dag? Is de burgemeester niet druk genoeg met misschien wel de belangrijkste rol in zijn portefeuille, het bewaren van de veiligheid?

“Ik denk dat het wel kan”, zegt Yilmaz daarover. Hij zou bijvoorbeeld willen dat er zo min mogelijk wordt vergaderd. “Je moet met de laarzen in de modder zitten. Er zijn veel gemeenteraadsleden die dat wel doen. Maar je merkt dat de agenda zo drukkend is, dat die allesbepalend wordt. Maar burgemeester ben je fulltime, meer dan fulltime zelfs.”

Trots op textielstad

Het idee om tussen de mensen te staan, komt bij Yilmaz niet uit de lucht vallen. Als raadslid was hij al vaak te vinden bij kleinschalige bijeenkomsten voor inwoners. Yilmaz is een kind van de stad en zoon van Turkse textielarbeiders. “Enschede is gemaakt door het textielverleden. Daarom ben ik hier geboren en geworden wat ik ben.” Hij zegt trots te zijn op de stad en altijd te willen weten wat er leeft.

icon_main_quote_red_glyph

We kunnen uniek worden in Enschede door te zeggen: we gaan een verkiezing organiseren

Ahmed Yilmaz, burgemeesterskandidaat

Maar hoe serieus is zijn kandidaatstelling als burgemeester? Er wordt immers druk gespeculeerd over namen als Pieter Omtzigt of Ank Bijleveld. Yilmaz vertelt dat hij écht voor het burgemeesterschap wil gaan. Maar dat hij met zijn sollicitatie ook een boodschap wil uitdragen. “We kunnen uniek worden in Enschede door te zeggen: we gaan een verkiezing organiseren. Daaruit gaat blijken wie de burgemeester wordt en dat besluit gaan we respecteren.”

Referendum is een voorwaarde

Een gekozen burgemeesterschap dus, met een kleine omweg. De officiële procedure schrijft namelijk voor dat de gemeenteraad uiteindelijk een keuze maakt. Als er geen referendum komt, dan wil Ahmed Yilmaz ook geen burgemeester worden. “Dan is het niet bekrachtigd door de bevolking.”

De benoemingsprocedure zou volgens hem bovendien openbaar moeten zijn. Daarom heeft hij zijn sollicitatie publiekelijk bekend gemaakt. “Een openbare functie hoort in de openbaarheid. De burgemeester is het gezicht van de gemeente.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.