Enschede
Video

Solar Team Twente rijdt 2500 kilometer in Sahara met nieuwe zonneauto

Het was een bittere pil dat de World Solar Challenge in Australië niet doorging, maar de studenten van Universiteit Twente - verenigd in Solar Team Twente - vonden een alternatieve race voor hun zonneauto Red Horizon. Eind oktober doen ze mee met de Marokko Solar Challenge en rijden ze met hun bloedsnelle mobiel 2500 kilometer in de Sahara. De laatste testkilometers werden deze week afgelegd op de start- en landingsbaan van Vliegveld Twente.

Driewieler

De ontwerpers en bouwers van de zonneauto Red Horizon kijken met argusorgen naar de langsstuivende driewieler die met gemak 130 km/u per uur haalt. In de cockpit zit Tim Traas. “Dit is ongeveer de snelheid die we in de race halen. Dit is wel vet”, zegt hij tijdens een korte pauze om meteen daarna de kap te sluiten en gas te geven.

Testen

Doel van de sessie op het vliegveld is te testen hoeveel elektriciteit de auto verbruikt als je hard rijdt. Het moet straks in de woestijn namelijk zo efficiënt mogelijk. “Je wilt weten hoe je moet rijden, hoeveel stroom 'ie verbruikt op bepaalde snelheden. Maar het blijft wel: kiekn wat ’t wordt”, aldus Mark van Eijk, woordvoerder van het Solar Team.

Marokko

Weer geen wedstrijd in Australië. Corona gooide weer roet in het eten. “Meteen nadat Australië werd afgelast, hebben we gezocht naar alternatieven. Veel bedrijven wilden ons helpen. We kwamen uit op Marokko. Daar rijden onze grote concurrenten Delft en België ook. Die willen we in de pan hakken”, hoopt Van Eijk.

Ongelooflijk

En hoewel Marokko geen Australië is, zou het een geweldige prestatie zijn om die twee concurrenten te verslaan. Het is sowieso een ongelooflijke gebeurtenis, omdat we dachten dat we niks meer konden.”

Bullitvorm

De Red Horizon is een driewieler en heeft een ‘bullitvorm’. Die vorm wijkt compleet af van vorige zonneauto’s. Van Eijk: “Hij is efficiënt, heel betrouwbaar en stabiel. Hij presteert goed.” Op de auto die binnenkort wordt verscheept naar Marokko staat in het Arabisch: Veel geluk. “Als we winnen, telt deze race.”

Europese race

Overigens doet de vorige groep die twee jaar geleden in Australië in winnende positie lagen, maar op de laatste kilometers van de weg werden geblazen mee met de European Solar Challenge. “Dat doen ze met de vorige auto die ze weer helemaal hebben opgeknapt.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.