Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Weekend in Enschede: Samen herdenken en onze vrijheid vieren

413681 857637

Ga jij je vrijheid vieren op een festival? Of kies je er toch voor om naar de rommelmarkt te gaan? Er is in ieder geval genoeg te doen dit weekend in Enschede. Een fijn weekend!

Tuckerville pop-upwinkelZaterdag opent festival Tuckerville voor 1 dag een pop-upwinkel aan de Haverstraatpassage 58. Je kunt er niet alleen kaarten kopen voor het festival, er is ook een pubquiz en er worden kleurwedstrijden gehouden. Dat is nog niet alles: er zijn ook verrassingsoptredens en Ilse DeLange is aanwezig. De winkel is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Vrijheidsfestival
Zondag is het weer Bevrijdingsdag en dat mag gevierd worden. Op de Oude Markt zijn van 12.00 tot 18.00 uur allerlei kinderactiviteiten die met vrijheid en vrede te maken hebben. Om 12.00 uur wordt het vrijheidsvuur de stad binnengebracht en de vrijheidsvlag gehesen.

Bevrijdingsdag Enschede
Speelparadijs of moshpits? Zondag is de elfde editie van Bevrijdingsdag Enschede! Een groot evenement op de campus van de Universiteit Twente, met artiesten als DJ Jelmex, Tony Junior, Dries Roelvink en Famke Louise. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Het festival is van 11.00 tot 00.00 uur en de toegang is gratis.

Sporen van een Joods verleden
Benieuwd naar de geschiedenis van Enschede? Loop dan mee! Zondagmiddag van 12.00 tot 13.15 uur wordt er gewandeld door de wijk rondom de synagoge aan de Prinsestraat, onder leiding van een gids. Zowel van de joodse als de algemene geschiedenis van de stad zijn sporen te vinden in de wijk. Meelopen kost 4 euro.

Stille tocht en herdenking in Volkspark
Op 4 mei is de jaarlijkse dodenherdenking. In Enschede is deze elk jaar in het Volkspark. Het programma begint om 17.00 uur met een herdenkingsconcert in de Grote Kerk op de Oude Markt. Rond 19.00 uur begint de stille tocht voor het stadhuis, waarna de herdenking in het Volkspark om 19.30 uur start. Om 20.15 uur eindigt het programma met het leggen van kransen.

Dodenherdenking Lonneker
Ook in Lonneker worden de slachtoffers van de oorlog herdacht. Om 19.45 uur begint een stille tocht vanaf het Dorpsplein naar het monument op het naastgelegen kerkhof. Hier zal VKL-Lonneker een krans leggen en krijgen kinderen de mogelijkheid om bloemen te leggen. Om klokslag 20.00 uur is er twee minuten stilte, waarna er nog een krans gelegd wordt bij het graf van Edward Donne. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig boven Lonneker uit de lucht geschoten.

Mega Sjachermarkt
Kom zondag naar de Mega Sjachermarkt op het Van Heekplein. Een markt waar je vrijwel alles kunt kopen of verkopen, van brocante tot speelgoed, en van boeken tot 'zoldergeheimen'. De markt is voor iedereen die zijn zolder wil leegverkopen. De markt is van 12.00 tot 17.00 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.