Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Keolis eist extra personeel: €˜Incidenten worden steeds heftiger €™

413880 898395 1

Vervoerder Keolis zegt dat de veiligheid in de eigen treinen bovengemiddeld is, maar vraagt de provincie desondanks om extra mankracht vanwege extra evenementen, verwarde personen en asielzoekers .

Treinvervoerder Keolis heeft de provincie Overijssel verzocht om extra personeel. Daarmee moet de veiligheid in en rond de treinen van de streekvervoerder op peil blijven. Dat blijkt uit een brief die Keolis deze week stuurde naar het eigen personeel. Wij wachten overigens nog op een reactie.

Keolis maakte maandag nog bekend dat het prima gesteld is met de veiligheid in de eigen treinen, en dat het bedrijf zich niet herkent in de signalen van twee vakbonden. De bonden kwamen in actie nadat medewerkers van de vervoerder zich meldden met onvrede over de eigen veiligheid en de onderbezetting in de treinen. In veel treinen van Keolis is één service- en veiligheidsmedewerker aanwezig.

Incidenten
Volgens de interne brief heeft het tekort aan mankracht te maken met extra evenementen rond het spoor , die naast de reguliere taken ook bemand moeten worden. Het gaat dan onder meer om voetbalwedstrijden. Tegelijkertijd stelt Keolis in de brief dat het aantal incidenten weliswaar terugloopt, maar dat die wel heftiger worden. Veel daarvan worden veroorzaakt door verwarde personen, getraumatiseerde personen en (ex)bewoners van asielzoekerscentra. Deze mensen worden vaak agressief als ze met autoriteiten te maken krijgen.

Bodycam
Mede daarom krijgen medewerkers van Keolis cursussen over hoe om te gaan met deze doelgroepen. Ook zijn er steekwerende vesten beschikbaar voor diegene die deze wil dragen en wordt het personeel binnenkort uitgerust met bodycams.

Keolis wil niets zeggen over het verzoek om extra personeel. De brief waaruit u citeert was bedoeld om intern te blijven. Ook willen we eerst met onze opdrachtgever, de provincie, aan tafel. Ook wil de woordvoerder van de vervoersmaatschappij niet zeggen of de problemen moeten worden opgelost door minder treinen te laten rijden of door niet extra te rijden bij evenementen. Ook daarover praten we met de opdrachtgever.

Keolis-directeur Emile Broersma pleit al langer voor een uitgebreider reisverbod voor reizigers die problemen veroorzaken. Nu kan er alleen voor een traject een verbod worden opgelegd na geweld, schelden of zwartrijden. De Tweede Kamer stemt deze maand over een motie over een totaal reisverbod.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.