Twente
Hengelo

Westfriese fietsvrienden rijden al tien jaar hun rondjes rond Hengelo

Cees Swinkels en z'n wielrennende vrienden uit Hoorn en omgeving komen al tien jaar naar Hengelo om van daaruit drie dagen lang rondjes door Twente en het grensgebied te fietsen. Daarbij worden ze ook al tien jaar lang gegidst door Jacob Diepstra van de Hengelose fietsclub RTC. Deze week zijn de Westfriesen weer hier en wij vingen ze op bij de Noordmolen op Twickel om eens te zien wat hen beweegt.

Enige zestiger

Swinkels (69) is de enige zestiger van het gezelschap. De rest is allemaal boven de zeventig en er zitten zelfs tachtigers bij. Het zijn allemaal mannen die al hun leven op de fiets zitten en de meesten van hen staan 's winters ook nog op de schaats; een van hen heeft drie Elfstedenkruisjes op de schoorsteenmantel liggen en reed als een van de weinige deelnemers de helletocht van 1963 uit.

Verhaal gaat verder onder de foto.

Fietsers hoorn rtc hengelo
Het groepje dat eens per jaar in Hengelo op de fiets stapt kent een unieke samenstelling; deze mannen fietsen alleen die drie dagen samen. © 1Twente

Ardennen ingeruild voor Twente

Dat fanatisme is er tegenwoordig wel af, maar ze rijden nog altijd een paar keer per week hun rondjes rond Hoorn. Het groepje dat eens per jaar in Hengelo op de fiets stapt kent een unieke samenstelling; deze mannen fietsen alleen die drie dagen samen. Tot 2011 waren ze veel in de Belgische Ardennen te vinden, maar toen de jaren gingen tellen en de hoogtemeters steeds lastiger te overbruggen bleken, nam Cees Swinkels contact op met RTC Hengelo.

icon_main_quote_red_glyph

"Het mooie van deze omgeving is dat het er nauwelijks waait. Bij ons in Noord-Holland waait het altijd."

Cees Swinkels

Holterberg

Swinkels: "Twente leek ons wel een mooie omgeving. Ook hier zijn er nog wel een paar heuvels te vinden en op de dinsdag en woensdag komen we nog altijd wel aan de honderd kilometer of meer. Zo waren we al vaak op de Holterberg en zijn we ook met een paar uur in de Noord-Twentse en Duitse heuvels. Het mooie van deze omgeving is dat het er nauwelijks waait. Bij ons in Noord-Holland waait het altijd."

'Ze weten inmiddels veel van Hengelo'

Jacob Diepstra kreeg destijds het verzoek de mannen die drie dagen te gidsen. Dat beviel hem zo goed, dat hij nooit gestopt is. Diepstra: "We fietsen zo rond de 26 à 27 kilometer per uur. Dan kun je ook nog een beetje van de omgeving genieten en hier en daar iets vertellen over de bijzonderheden van de streek. Je kunt wel stellen dat deze mannen inmiddels heel wat afweten van Hengelo en haar geschiedenis en van de wijde omgeving."

Cees swinkels fietsers hoorn rtc
Cees Swinkels (links): "Ook in Twente zijn er nog wel een paar heuvels te vinden en op de dinsdag en woensdag komen we nog altijd wel aan de honderd kilometer of meer." © Franklin Veldhuis / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.