Enschede
Video

Eendenprobleem rond de Eekhof opgelost: “Daar gooien ze kuikens naar beneden!”

Goed nieuws voor broedse eenden. Of liever: voor hun kuikens. Een probleem dat zich al jaren voortsleepte op de terrassen van de Eekhof lijkt opgelost.

De grote terrassen van het appartementen ‘met de ronde balkons’ in het Enschedese Roombeek blijken een favoriete broedplek. Eenden uit de aan de voorkant gelegen waterpartij, bij het Rozendaal, bouwen hun nesten tussen de planten en struiken in de bloembakken. Na jaren overlast zijn er nu broedkorven in de vijvers geplaatst.

Broedkorven

De hoop is nu dat die korven nog aantrekkelijker zijn dan de balkons van de Eekhof. Greetje Hommes en Tijn Thijink - beiden terraseigenaar - weten maar al te goed wat het betekent als er eenden nestelen op een plek die daarvoor niet is ingericht.

De Eekhof Ernst Bergboer
De Eekhof, het appartementencomplex met de ronde balkons in Roombeek © Ernst Bergboer

‘Gak, gak!’

“Je komt er pas achter als ze al op de eieren zitten en voor je het weet hebben ze kuikens”, vertelt Thijink in 1Twente Vandaag. Dat is op zichzelf al lastig, maar probleem is vooral dat die kuikens vanaf de balkons maar moeilijk bij het water kunnen komen. Moedereend gaat hen voor, weet Thijink. “Die roept ‘gak, gak!’ en vliegt naar de vijver.”

icon_main_quote_red_glyph

We lieten die kuikens vriendelijk over de rand

Greetje Hommes, bewoner van de Eekhof

De vrije natuur

In de vrije natuur dwarrelen eendekuikens hun moeder achterna, hoe hoog de klif waar hun nest op is gebouwd ook is. Thijink woont op de achtste verdieping, maar de Eekhof is de vrije natuur niet. “Vaak vallen ze op een ondergelegen terras. Daar komen ze nooit meer vanaf.”

Verkeersopstopping

De bewoners van de Eekhof hebben geprobeerd kuikens met in emmertjes naar de vijvers te brengen, maar dan raken ze vaak hun moeder kwijt. Een meer natuurlijke maar rigoureuzere aanpak stuitte op andere bezwaren. Thijink: “We hebben ze ook wel achter de moeder aangegooid. Dat leidde tot verkeersopstoppingen. ‘Kijk! Daar gooien ze kuikens naar beneden!’”

Hommes lacht en nuanceert. “We lieten ze vriendelijk over de rand.”

icon_main_quote_red_glyph

Die moedereend roept: ‘gak, gak’ en vliegt naar de vijver

Tijn Thijink, bewoner van de Eekhof

Briefje naar de gemeente

Het was Hommes die met een meer structurele oplossing kwam - dat is in elk geval de hoop. “Ik wist dat ze in Friesland overal broedkorven hebben geplaatst en heb een vriendelijke brief naar de gemeente geschreven.” Wijkbeheerder Paul Scholten begreep aanvankelijk niet precies wat er speelde, maar was na een bezoekje snel overtuigd. Hij handelde snel.

Eendekorf Ernst Bergboer
Broedkorf in de vijver bij de MuseumFabriek © Ernst Bergboer

Nu staan er vier broedkorven in het water, tegen de gevel van de MuseumFabriek. Of die gaan helpen, zal het voorjaar moeten uitwijzen. Thijink: “Het is onze taak om de eenden dan te weren.” Ze aarzelt een moment. “Dat proberen we al jaren, maar toch…”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.