Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voor de band Her Majesty leeft musical Hanna van Hendrik al dankzij het Twentelied

414530 900695

De tijd, de liefde en het verzet zijn grote thema's die langskomen in de vijftien nummers die de band Her Majesty voor theaterspektakel 'Hanna van Hendrik' maakt. Spiksplinternieuw en Nederlandstalig. Maar we zijn allemaal boeren, hoor, ook het Nedersaksisch zit er wel in."

Ze had het deuntje al de hele week in haar hoofd. Het was er vanochtend net uit", zegt regisseur Liesbeth Coltof wanneer Her Majesty in de repetitieruimte in Kampen het 'liefdeliedje' nog eens inzet. Ze geniet zichtbaar wanneer de laatste tonen uitsterven en roept enthousiast dat het 'super' klonk. Zo is het ook, het nummer staat als een huis. En dan is dit nog maar de repetitiefase.

Gebundelde krachten
Actrice Naomi van der Linden, bekend van de musical The Color Purple, laat met haar krachtige stem nog maar eens horen waarom zij in Hanna van Hendrik naast een hoofdrol ook de rol van leadzangeres op zich neemt. Ze vormt een gelegenheidsformatie met Her Majesty, waarvan de afzonderlijke bandleden hun sporen in de muziek al ruimschoots hadden verdiend voordat ze hun krachten bundelden in een band die met veel succes eerst The Beatles en later Crosby, Stills, Nash & Young coverde.

Eigenlijk dachten we in eerste instantie: 'Leuk, we doen een stuk of dertig tributeshows'", vertelt bassist Dirk Schreuders over die beginperiode. Maar nadat we een avondje bij De Wereld Draait Door speelden raakten ineens alle optredens uitverkocht. Nu zijn we vier jaar verder." Tijd voor Hanna van Hendrik, het theaterspektakel dat in juni en juli veertig keer wordt opgevoerd op de voormalige vliegbasis Twenthe.

We wisten vanaf het begin dat we een echte muziektheaterproductie wilden maken", zegt regisseur Coltof. Dan kun je zelf wel een band samenstellen, maar we dachten dat het ook wel fijn zou zijn als de muzikanten al op elkaar zijn ingespeeld. En dat ze ook gewoon heel goed zijn. Zo kwamen we bij deze heren terecht. Bovendien klikte het direct tijdens ons eerste gesprek."

Balans
Gitarist en zanger Jelle Paulusma kan dat beamen. De koffie was nog niet op of het was rond. Het is voor ons ook mooi, samen nieuw werk maken. Met Her Majesty spelen we vooral covers. Dan zing je avond aan avond werk van anderen. Heel leuk, maar er moet wel een balans met eigen nummers zijn."

Voor Hanna van Hendrik schreven ze vijftien nieuwe. In het Nederlands, terwijl de bandleden toch vooral gewend zijn in het Engels te schrijven en te zingen. Drummer Bauke Bakker geeft toe dat hij dat wel lastig vond. Het is moeilijk om een Nederlandstalige tekst te bedenken waar meer diepgang in zit dan je hoort, snap je? De andere jongens zijn daar veel beter in dan ik. Bij mij is het al snel te direct. Dat ik er ook echt ongemakkelijk van word als ik mezelf hoor zingen.

Persoonlijk betrokken
Het is goed gekomen, mede doordat ieder bandlid aan de slag ging met onderwerpen waar hij het meest bij voelde, vertelt Diederik Nomden (toetsen, gitaar, zang). Onderwerpen die je aanspreken. Nostalgie, melancholie of bijvoorbeeld liefde."

Die persoonlijke betrokkenheid hoor je terug in de nummers", vult Coltof aan. Het geheel heeft een heel lekkere diversiteit. Je hebt Dirk, die met heel weinig woorden heel veel kan zeggen, Diederik die zonder opsmuk stevig en toch emotioneel klinkt, Bauke die heel goed is in meerstemmigheid en Jelle bij wie het lijkt alsof hij echt tegen je praat."

Beter
Nu het schrijfproces is afgerond en er samen gerepeteerd wordt pakken sommige nummers veel beter uit dan van tevoren gedacht, zegt Schreuders. Als je achter de computer een demo zit te maken met je koptelefoon op, denk je al heel snel: hier een gitaartje erbij, daar een beetje drum. Nu, samen, raakt de muziek z'n opsmuk kwijt en begint ze tegelijkertijd echt te leven." Samen met zijn vrouw, Esther Groenenberg - Zij is van de tekst, ik van de muziek." - is de bassist onder meer verantwoordelijk voor het bijzondere Twentelied. Van dat nummer is het de bedoeling dat het publiek het uiteindelijk meezingt, dat het misschien zelfs een alternatief Twents volkslied wordt.

We zijn allemaal boeren Kunnen de muzikanten zich wel een beetje inleven in dat Twentse platteland, het decor van Hanna van Hendrik? Nomden: We komen oorspronkelijk uit Oost-Groningen, de Achterhoek, Salland: de weidsheid, de koeien en het plattelandsgevoel, dat kennen we. We zijn allemaal boeren hoor, dat Nedersaksisch zit er wel in."

Her Majesty en Naomi van der Linden zijn absoluut geen muzikaal behang, maar hebben in de theaterproductie de belangrijke rol van vertellers. Samen vormen ze de ruggengraat die alles bij elkaar houdt. Van der Linden: Dat vind ik zo tof aan deze voorstelling: het is niet dat je eerst een scène hebt en dat dan Her Majesty een liedje doet. Nee, alles loopt in elkaar door en versterkt elkaar tegelijkertijd. Niet alleen de muziek en het spel, maar ook de locatie. Ik denk echt dat dat samenspel het stuk gaat laten vliegen."

Hanna van Hendrik, 5 juni t/m 21 juli, vliegbasis Twenthe. Tickets: hannavanhendrik.nl

Bekijk hieronder een eerdere reportage die we maakten bij de presentatie van de musical, op de vliegbasis Twenthe.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.