Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zorgcentrum De Posten maakt Enschede dementievriendelijker

414692 912720

Ledverlichting op de gang van een huis en een goede bewegwijzering naar de supermarkt. Het zijn kleine maatregelen die ervoor zorgen dat mensen met dementie langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het zorgcentrum de Posten is er al druk mee bezig en ontving gisteren een certificaat.

Kleine aanpassingen maken voor mensen met dementie een wereld van verschil. Dat weet directeur Rick Hogenboom van het zorgcentrum de Posten maar al te goed. Op die manier zorg je voor een wijk waarin mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedoen. Een wijk ook waarin ze zelfstandig en veilig kunnen wonen. Met andere instanties heeft de Posten de aanzet gegeven tot maatregelen in Enschede-Zuid. Het zorgcentrum is daarvoor gistermiddag als eerste Enschedese organisatie beloond met het certificaat Samen dementievriendelijk.

Vier pijlers
Medewerkers van de Posten maakten samen met bewoners met en zonder dementie, met de woningcorporatie Domijn en met de gemeente een rondgang door de wijk. We inventariseerden wat er in de wijk speelt en wat er nodig is om in de toekomst een dementievriendelijke wijk te worden , aldus Hogenboom. We ontdekten dat er vier pijlers zijn: wonen, omgeving, bewustwording en kennisdeling. Daarop zijn de kleine maatregelen gericht. Denk aan ledverlichting in de gang van een woning, zodat iemand s nachts makkelijk naar het toilet en weer terug naar bed kan. Of denk aan een zwarte wc-bril, die in een wit betegelde badkamer opvalt. Maar denk ook aan goede bewegwijzering met een duidelijke aanduiding van de supermarkt. Iemand met dementie weet namelijk niet altijd dat Jumbo of Lidl een supermarkt is.

Herkennen
Verder is het van belang dat zoveel mogelijk mensen dementie op tijd herkennen, aldus Hogenboom. Voor de medewerker op het stadhuis tot de doktersassistente en van de winkeliers in het winkelcentrum tot de wijkagent. Iedereen heeft of krijgt immers met dementie te maken. Als meer mensen weten wat deze ziekte inhoudt, dan kan er ook beter op gereageerd worden.

Training
Daarom gaf de Posten dit jaar elf keer een training van de organisatie Samen dementievriendelijk aan 250 vrijwilligers en personeelsleden zonder zorgachtergrond. Ook de politie in Enschede-Zuid, de begrafenisondernemer Varviksingel en medewerkers van de corporatie De Woonplaats volgden die training. Op bijeenkomsten van Domijn, de wijkraad Helmerhoek en van deelnemers van de schakel- en functionarissenoverleggen in Enschede-Zuid werd uitgelegd hoe je dementie herkent en hoe je mensen die wat verwarder overkomen het beste kunt helpen.

Certificaat
Reden genoeg voor Samen dementievriendelijk (de organisatie die zich inzet voor een dementievriendelijk Nederland) de Posten het certificaat te overhandigen. Truus Kamphuis-Heerdink, de voorzitter van het gewest Twente van de Stichting Alzheimer Nederland, overhandigde het certificaat aan Brenda van Hardeveld en Marian ten Thij van de Posten.

De komende tijd wil de Posten zoveel mogelijk winkelpersoneel, mensen bij zorg- en wijkcentra en bewonersgroepen in Enschede-Zuid trainen. Organisaties en groepen die hiervoor belangstelling hebben kunnen zich melden bij de Posten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.