Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Herdenken en vooruit kijken: kerken en moskeeën in Enschede staan stil bij anderhalf jaar coronaleed

Een herdenkingsdienst die niet alleen in het teken staat van de mensen die aan Covid-19 zijn overleden, maar ook van de andere gevolgen die de ziekte en de maatregelen hebben gehad. Dit weekend doen meerdere kerken en moskeeën mee met het initiatief uit Enschede.

Dominee Alex Brinkman van de Bethelkerk aan de J.H. Boschstraat is een van de initiatiefnemers van de speciale dienst. Hoewel hij pas sinds begin dit jaar in Enschede actief is, zag hij binnen zijn eigen geloofgemeenschap de gevolgen van het coronavirus. "Daarom willen wij daar bij stilstaan, maar ook vooruit kijken."

Kerken, moskeeën en synagoge

Bijzonder is dat de herdenkingsdienst breed is opgepakt. De Turkse moskeeën aan de Ledeboerstraat en de Atjehstraat hebben tijdens het vrijdaggebed aandacht besteed aan het thema en op zaterdag volgt de synagoge in Lochem.

Zondag staan in Enschede de diensten van de Bethelkerk, de Ontmoetingskerk (Varviksingel), de christelijk gereformeerde kerken, de gereformeerde kerken vrijgemaakt en het apostolisch genootschap in het teken van Covid-19. Elke gebedshuis doet dat op zijn eigen manier.

Hoopvolle boodschap

Een hoopvolle toekomst is voor Brinkman een belangrijke boodschap in de herdenkingsdienst. Al beseft hij dat corona en de gevolgen daarvan 'niet passé' zijn. "Nog steeds is niet iedereen terug in de kerk", vertelt de dominee. Dat kan te maken hebben met angst voor het virus, maar ook ontwenning. "Er zijn voorbeelden dat een kerkgemeenschap zomaar 20 procent kan krimpen. Je hebt die verbinding niet meer. Een preek is online vanuit thuis ook moeilijk te volgen, zeker als je jonge kinderen hebt.

Gemeenschap onder druk

Het ontbreken van verbinding heeft geloofsgemeenschappen behoorlijk geraakt, denkt Brinkman. "Ik ben heel blij dat er dit jaar in onze gemeente geen mensen aan Covid-19 zijn overleden. Maar wat vooral merk is dat de gemeenschap onder druk is komen te staan."

De dominee vertelt dat er onlangs een vaste kerkganger is overleden. "Een week later kwam een vrouw in tranen bij me. Ze zei: 'Ik heb haar al anderhalf jaar niet meer gezien en nu is ze er niet meer'. Ook dat is het verdriet dat corona met zich mee heeft gebracht." Ook eenzaamheid, de financiële gevolgen van corona en de druk op zorgmedewerkers zijn het volgens Brinkman waard om bij stil te staan.

's Middags de deuren open

Elke kerk besteedt zondag op eigen wijze aandacht aan de herdenkingsdienst in het teken van Covid-19. Wel is er een speciale website voor in het leven geroepen met wat extra informatie. Bij de Bethelkerk in de wijk Veldkamp gaan 's middags de deuren open. Ook buurtbewoners zijn welkom om een kaarsje te branden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.