Enschede

Kamernood in Enschede: zoekende student krijgt tijdelijk onderdak in 'containerwoning'

De woningnood onder studenten in Enschede is zo groot, dat er op zeer korte termijn 'containers' worden gebruikt als tijdelijke oplossing.

Studentenhuizen UT Gemeente Enschede
Er is een groot tekort aan studentenwoningen in Enschede voor het nieuwe schooljaar. © Gemeente Enschede

Dat laten de Universiteit Twente, Saxion, gemeente Enschede en Twente Board in een gezamenlijk persbericht weten. Onder regie van de Twente Board wordt er hard gewerkt aan een structurele oplossing voor het schrijnende tekort aan studentenhuisvesting.

Woningnood

Het blijkt voor aanvang van dit studiejaar voor veel studenten van de UT en het Saxion bijzonder moeilijk om geschikte huisvesting in Enschede te vinden. Dat heeft te maken met een forse stijging van het aantal studenten. Met name internationale studenten ervaren problemen, omdat zij direct en volledig zijn aangewezen op een studentenwoning.

'Container-achtige woningen'

De gezamenlijk aanpak richt zich op een oplossing voor de langere termijn, maar omdat de woningnood urgent is komt er ook tijdelijke oplossing. "Het zijn container-achtige woningen, maar we weten nog niet exact welke het worden", aldus woordvoerder Laurens van der Velde.

Ook het aantal woonunits dat nodig is en waar ze worden geplaatst is nog onzeker. Volgens Van der Velde moet daar in de loop van volgende week meer duidelijkheid over zijn.- "Maar het mag duidelijk zijn dat het om een substantieel aantal gaat."

'Verschrikkelijk'

Voor de UT is het plaatsen van woonunits een noodgedwongen oplossing. Eerder is studenten met een woonvraag al aangeraden om de inschrijving voor het nieuwe schooljaar te heroverwegen. "Het is verschrikkelijk om studenten niet te kunnen ontvangen zoals we dat allen graag zouden willen en het is fijn dat deze samenwerking nu op gang komt", aldus Mirjam Bult, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UT.

De coördinatie van de huisvestingsproblematiek ligt bij de gemeente Enschede. En die is daar volgens wethouder Jeroen Diepemaat ook zelf bij gebaat. "We willen graag talent naar onze stad halen en dan moeten we natuurlijk ook samen zorgen dat onze studenten goede huisvesting krijgen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.