Hengelo
Video

Van winkel naar woning: is dit Hengelose idee de oplossing voor de leegstand?

Het aantal leegstaande winkel- en kantoorpanden is ondanks de coronacrisis in Nederland gedaald, maar niet in (middel)grote steden. Zo heeft een stad als Hengelo nog steeds meer dan twintig procent leegstaande winkelpanden in het centrum. Hun oplossing: het ombouwen van winkels naar woningen. Een idee dat als voorbeeld dient voor andere gemeenten.

In samenwerking met RTV Oost

We lopen met Joop Nijenhuis, programmamanager binnenstad, in Hengelo richting de Telgenflat. Een voormalig kantoorpand dat een aantal jaar geleden volledig is getransformeerd naar woonflat. Kamers in alle soorten en maten, gemeenschappelijke ruimtes en een dakterras. "Dit is één de mooiste voorbeelden in de stad", vertelt Nijenhuis enthousiast. "Dit is nu een flat in hartje Hengelo, waar alle 83 kamers verhuurd zijn."

"De leegstand is een probleem in onze stad", vult wethouder Gerard Gerrits (VVD) aan. "Daar lopen we niet voor weg en daar moet wat aan gedaan worden. We hebben destijds het plan gemaakt om gebieden in de binnenstad aan te wijzen waar woningen gerealiseerd mogen worden. Dit is één van onze belangrijkste oplossingen om de leegstand tegen te gaan."

Betaalbare woningen

Zo'n dertig tot veertig transformatieprojecten telt Hengelo momenteel. "We kiezen panden uit die langdurig leeg staan en geschikt zijn om te transformeren. Maar we doen dat echt niet overal", vervolgt Gerrits. "We kiezen er in bepaalde delen van de binnenstad voor om alleen boven winkelpanden te kiezen voor woningen, omdat de winkelfunctie op de begane grond behouden moet blijven."

icon_main_quote_red_glyph

We zijn een voorbeeld, maar leren ook nog van andere gemeenten

wethouder Gerard Gerrits

Bij de panden die wél getransformeerd worden, bepaalt de gemeente voor welke doelgroep de woningen gerealiseerd worden. "We willen natuurlijk niet enkel dure appartementen in de binnenstad. Juist voor eenpersoonshuishoudens is hier veel te ontwikkelen. In de Telgenflat zie je bijvoorbeeld veel mensen in de leeftijd 20 tot en met 35 jaar die nog alleen wonen. Ze kunnen daar betaalbaar wonen, zitten dicht bij het station, de winkels en alle horeca. Van hen krijgen we erg veel positieve reacties."

Ook andere gemeenten is het opgevallen dat Hengelo massaal van winkel naar woning gaat. "We hebben hier al enkele gemeenten uit het midden van het land op bezoek gehad", zegt Gerrits. "Zij willen weten wat we precies doen en hoe we het doen. Ja, we zijn een voorbeeld, maar ook wij leren nog van andere gemeenten."

Andere invullingen

Toch kiest de gemeente er niet voor om de transformatie nu overal toe te passen. "We kijken ook naar andere opties. Denk aan culturele invullingen van panden. De binnenstad moet uiteindelijk een mooie mix zijn van winkels, woningen en andere invullingen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.