Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

José Nieuwenhuis: 'Al het Enschedees erfgoed op één plek'

Als je iets over de roemruchte geschiedenis van Enschede wit weten, moet je naar de gloednieuwe website www.erfgoedenschede.nl. Liefhebbers van archieven, oude foto’s, collecties, monumenten of de canon van de stad kunnen er grasduinen. Gevraagd: eigen verhalen van Enschedeërs die er ook op mogen. Je mag die zelf plaatsen.

Digitaal

De gemeente Enschede, de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en de Oudheidkamer Twente lanceerden de erfgoedwebsite woensdag in betrekkelijke stilte. De clubs sloegen de handen ineen en hebben alle beschikbare materiaal gedigitaliseerd en op een plek beschikbaar gesteld.

icon_main_info_white_glyph

Wat is erfgoed?

Erfgoed is veel omvattend. Het staat voor alles wat we erven van vorige generaties én wat het bewaren waard is: gebouwen en monumenten, maar ook archeologische vondsten, kunstwerken, historische voorwerpen. Ook minder concrete dingen als verhalen, tradities, feesten, liederen en dialecten horen bij ons erfgoed.

Lange weg

José Nieuwenhuis, erfgoedmanager van het Stadsarchief Enschede, wijst op de lange weg die is afgelegd: “Vrijwilligers van verschillende instellingen waren al heel lang aan de slag met het digitaliseren van materiaal. We zijn een jaar bezig geweest om de nieuwe website op te zetten.”

Verzamelsite

Het idee van de ‘verzamelsite’ ontstond toen het Stadsarchief een nieuwe site nodig had. “Laten we het erfgoedbreed doen, zeiden we tegen elkaar.” En dat betekent dat instellingen en verenigingen die ook bezig waren met Enschedees erfgoed bij de samenstelling van de site werden betrokken. “Ik hoop dat nog meer verenigingen mee gaan doen.”

Honderden verhalen

De website is voor iedereen, aldus de erfgoedmanager. Voor Enschedeërs die van alles over hun woonomgeving willen weten tot stamboomonderzoekers. En dan zijn er nog honderden verhalen op de site te lezen over allerlei gebeurtenissen die spontaan door plaatsgenoten zijn geschreven.

Mensen die bijdragen willen leveren, worden door Nieuwenhuis van harte uitgenodigd mee te doen. “We zijn trots op Enschede en het is prachtig dat dat zichtbaar wordt.”

Account

Iedereen die dat wil kan een account aanmaken op de erfgoedsite. Op die manier kunnen verhalen en foto’s worden geplaatst. “Die moeten dan wel over erfgoed of de geschiedenis van Enschede gaan. Door mensen van het Stadsarchief wordt daar wel redactie op gevoerd”, vertelt Nieuwenhuis. Nu de website zichtbaar is gemaakt en werkt ‘willen we de deelnemers zichtbaar maken en meer collecties toevoegen’.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.