Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Planetart Medialab in Enschede wordt culturele hotspot voor creatievelingen

415916 913730

Na een grondige verbouwing heropent Planetart Medialab aan de Noorderhagen vandaag. Planetart 2.0 is vanaf nu een plek waar publiek kan genieten van muziek en een drankje, waar jonge creatieven elkaar kunnen ontmoeten en ideeën ontstaan.

Planetart, hartje stad. Aan de zijkant legt huismeester Derk Nederhand de laatste hand aan de muurschildering. Binnen, in het karakteristieke witte pand, heeft hij al veel onder handen gehad. De zolder is verbouwd tot podium, waar in de avonduren locale artiesten kunnen spelen voor een publiek van zo n vijftig man. Nu, op een doordeweekse middag, werken Arris Roordink en Marcel Bierling er aan de plannen voor een toekomstige culturele broedplaats in Enschede. Dit is de Skylab Milkbar. Overdag voor vergaderingen en presentaties, met tafels die snel plaats kunnen maken voor feesten en optredens , zegt Kees de Groot, eigenaar van het pand. Het is en blijft de plek waar hij woont en onder meer het festival Gogbot organiseert, maar vanaf vandaag stelt hij alle ruimten open voor publiek. Ik heb alleen nog een slaapkamer voor mijzelf , lacht hij.

Etalageraam
Hij gaat voor naar het etalageraam aan de straatkant. Vanuit deze ruimte maken de jonge Enschedeërs Joep, Thomas en Mees een vast aantal dagen per maand radio. In the Middle of the Rhythm -radio is van buitenaf live aan het werk te zien, en zacht te horen. Wie echt wil luisteren kan dat online, via de mobile telefoon: itmotr-radio.com. Zij krijgen de sleutel van dit pand en ook een eigen koelkast. Mijn kantoor aan de straat geef ik weg aan de jonge generatie muzikanten.

Daar, buiten aan de gevel van de Noorderhagen, zal ook een terras komen, de biertafels staan al klaar. Kees de Groot denkt dat het terras ook de binnenstad een positieve impuls zal geven. Deze straat is een beetje verloederd. Er lopen hier figuren die vooral meiden niet zo n fijn gevoel geven. Dat moet anders. Door een social art project met liefst vrouwelijke coaches, wil De Groot dat ook vrouwen zich weer in dit deel van de stad veilig kunnen voelen.

Plek voor creatieven
De tuin aan de achterkant, die grenst aan het Wilminkplein, is al klaar voor de Grand reOpening van Planetart Medialab vanavond. In de Botanische Technotuin kan het publiek dat zich niet thuis voelt in de kroegen op de Oude Markt, terecht voor een drankje en wie weet op den duur een hapje. Maar zeker moet het een plek worden die Enschede tot nu toe node mist. Een plek waar jonge creatieven kunnen werken in de caravan, een klassieker. Of gamen, films en video s kijken in de Cadillac coupe deVille 1984, sinds Gogbot 2015 omgebouwd tot cinemobile.

Daarom vind ik het belangrijk om dit pand beschikbaar te stellen voor de jonge mensen, de born digitals , zegt Kees de Groot. Vooral ook voor de studenten die hier na hun studie niet willen blijven omdat ze in Enschede niet vinden wat ze in Utrecht, Nijmegen, Groningen, Eindhoven of Berlijn wel vinden. Zij trekken weg en zo blijft Enschede de stad waarvan zij vinden dat die niet van deze wereld is.

Residentie
Planetart blijft overigens ook de plek van waaruit net zoals nu publieke projecten worden geïnitieerd, zoals het festival Gogbot, de Twente Biënnale, de ontwikkeling van het Stationsplein en het Tec Art Festival voor creatieve technologie in Rotterdam. Ook blijft het de residentie van de Nachtburgemeesters, Marcel Bierling en Kees de Groot zelf.

De opening van Planetart 2.0 aan de Noorderhagen is vanavond om 20 uur in de nieuwe botanische techno-tuin. Voorafgaand is om 17.30 een rondleiding door het pand. Meer informatie via facebook.com/planetart.

Streetart in de binnenstadDe buitenmuur van Planetart is het voorbeeld van een netwerk streetart aan de binnenstad gaat verbinden. Dooie muren en lelijke plekken zullen met streetart een nieuwe impuls krijgen.

Kees de Groot heeft tijdens een pitch van de gemeente, bedoeld om de binnenstad nieuwe impulsen te geven, 12.500 euro gekregen voor het project Citysoils. Momenteel is hij in gesprek met jongeren in de stad en de regio die streetart maken. Hij wil mogelijk maken dat zij vrij werk op lelijke muren en plekken kunnen realiseren, streetart die verbonden is aan technologie. Dat kan heel goed via QR-codes en augmented reality. Laatst zag ik ergens een waanzinnig ruimteschip dat aan een caravan was gemonteerd. Een kunstwerk in de open ruimte dat alleen te zien is via je mobiele telefoon.

Voor jonge kunstenaars die op deze manier werken, worden binnenkort bijeenkomsten georganiseerd. Ook wordt contact gelegd met eigenaren van plekken in de stad die zo n streetart-impuls kunnen gebruiken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.