Corona in Twente

Coronaprik om de hoek, zonder afspraak

De Twentse GGD toert vanaf aankomend weekend met een pop-up-prikpost door de regio. Iedereen die een coronavaccinatie wilde en kon halen, is inmiddels ten minste deels ingeënt. De grote priklocaties sluiten vooralsnog de deuren. Nu richt de GGD haar pijlen, of naalden, op wijken en buurten.

Prikbus GGD GGD Twente
De prikbus van de GGD doet in de komende weken verschillende wijken en dorpen aan © GGD Twente

Prikken om de hoek. Daarmee krijgen mensen die vanwege een fysieke of een andere beperking niet bij die grote priklocaties terecht konden alsnog de kans gevaccineerd te worden. Tevens hoopt de GGD vaccinatietwijfelaars toch nog over de streep te trekken.

Beleidsverschuiving

Het beleid om de risico’s van corona in de tang te houden, is in de loop van het afgelopen jaar min of meer geruisloos verschoven. Ging dat aanvankelijk om het beschermen van kwetsbare bevolkingsgroepen en het voorkomen van overbelasting van de zorg, nu is het erop gericht iedereen die ouder is dan twaalf jaar gevaccineerd te krijgen.

De pop-up-prikposten helpen daarbij. Vrijwel alle drempels zijn weggenomen. De posten staan in winkelcentra, in dorpskernen en bij bibliotheken. Een afspraak maken is niet nodig. Je wandelt zo even binnen.

In de keuze voor de dorpen en wijken waar de prikbus van de GGD het eerst aanlegt, is gekeken naar de plekken in de regio waar de vaccinatiegraad relatief wat lager ligt. De eerste vier locaties bevinden zich in Westerhaar-Vriezenveensewijk, Vroomshoop, Almelo en Enschede.

De GGD is met andere gemeenten nog in gesprek, zo zegt een woordvoerder. In de komende weken volgen er meer data en locaties.

Vaccinatiebereidheid groot

De vaccinatiebereidheid is groot, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de overheid. Waar aanvankelijk werd gehoopt op een vaccinatiegraad van tachtig procent - dan mag je spreken van een groepsimmuniteit die ook echt iets voorstelt - stelt inmiddels ruim negentig procent van de bevolking te willen worden gevaccineerd. Maar er wordt alles op alles gezet om dat nog wat op te schroeven.

Cijfers

Inmiddels zijn bijna 10,7 miljoen mensen in Nederland volledig gevaccineerd. Ruim 1,7 miljoen mensen hebben één prik gehad. In Twente is het aantal besmettingen in de afgelopen week licht gestegen. Dagelijks worden er gemiddeld enkele mensen in Twentse ziekenhuizen opgenomen. In juni overleden er in Twente zeven mensen aan corona. In juli waren dat er vier. Ook deze maand zijn er tot nog toe vier mensen in de regio aan corona overleden.

Ter vergelijking: tijdens de piek in de hele coronaperiode - die was begin dit jaar - stierven er in Twente tien mensen per week aan corona.

Onder de kwetsbare bevolkingsgroepen gaat het bij zowel het aantal nieuwe besmettingen als het aantal overlijdens om een enkeling in de afgelopen maanden. Dat gaat dan overwegend om zeventig-plussers: sinds 1 juni zijn er in deze groep vier mensen aan corona bezweken.

Schema pop-up-prikposten

De pop-up-prikposten van de GGD staan op verschillende plaatsen in de regio. Dit is het schema voor de komende periode.

zaterdag 28 september

Westerhaar-Vriezenveensewijk

12:00-20:00 uur

Hervormd Centrum Westerhaar, Hoofdweg 166

woensdag 1 september

Vroomshoop

15:00-20:00 uur

Activiteitencentrum Het Punt

Burgemeester Koetjestraat 2-4

zaterdag 4 september

Almelo

9:00-17:00 uur

Wijkcentrum Eninver, Apollolaan 1

donderdag 9 en zaterdag 11 september

Enschede

9:00-16:00 uur

parkeerplaats bij de bibliotheek, Winkelcentrum Zuid, Wesseler-Nering


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.