Enschede

'Joep je hebt een knikker in je hoofd en die moet eruit', zei de arts

‘Joep, je hebt een knikker in zijn hoofd’. Zo vertelde de arts aan de 9-jarige Joep dat hij een hersentumor had. Moeder Margaret Westendorp schreef een boek over haar zoon die vijf jaar geleden op 23-jarige leeftijd overleed. De titel: ‘Joep heeft een knikker in zijn hoofd’.

Onheilstijding

In haar boek vertelt de Enschedese Westendorp over de veertien jaar durende reis die ze met Joep aflegde. Hoe haar zoon en gezin omgingen met de onheilstijding, hoe Joep reageerde op de behandelingen en steeds meer moest inleveren, hoe de situatie stabiliseerde in 2004 en hoe de tumor in 2016 in volle hevigheid terugkeerde en hoe hij zijn afscheid regisseerde.

Eerbetoon

“Het boek schreef ik als eerbetoon aan Joep. Om het verlies te verweven in mijn leven. En dat is heel hard werken. Nog steeds. Dit is een soort monumentje voor Joep.”

Blij en vrolijk

Haar zoon was een blij en vrolijk kind. Op zijn negende werd hij ziek. Overgeven, hoofdpijn, duizeligheid. “Toen de scan van zijn hoofd werd gemaakt, viel het kwartje. We moesten meteen door naar Amsterdam. Dan denk je: we raken ‘m kwijt, dit gaat niet goed komen. In je hoofd ben je dan al afscheid aan het nemen.”

Afscheid

“We besloten door te gaan en zoveel mogelijk te genieten. Dat hebben we gedaan. Hij klaagde nooit. Hij was een voorbeeld voor ons.” Ze namen vijf jaar geleden op 10 september afscheid. “Hij heeft zelf aangegeven wat hij wilde en zo hebben we het gedaan.”

Kika

Het boekje is ook bedoeld voor ouders en kinderen in soortgelijke omstandigheden. “Ik hoop dat ze er steun en kracht uit halen. Of dat ze gebruik kunnen maken van de praktische tips. Ik hoop ook via ziekenhuizen en bijvoorbeeld patiëntenverenigingen op meer bekendheid voor het boek.” Westendorp hoopt veel boeken te verkopen. De opbrengst gaat naar Kika, Stichting Kinderen Kankervrij

Te koop

Het boek van Margaret Westendorp ‘Joep heeft een kikker in zijn hoofd’ is in de boekhandel, bij Bolcom en Bookscout te verkrijgen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.