Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Twentse huisartsen hopen nieuwe collega €™s te lokken met promotie-site

416365 kral

De gezamenlijke huisartsen in Twente hebben sinds zaterdag een website om hun vak te promoten en nieuwe huisartsen naar Twente te trekken. Daarmee willen ze wat doen aan het tekort aan huisartsen. De site heet huisartsintwente.nl.

Het tekort aan huisartsen in Twente is ernstig. Nu al zijn er in Enschede praktijken waar geen overnamekandidaten voor zijn. Ook in Almelo is de situatie nijpend. De komende jaren zal de situatie alleen maar verergeren. Van de 280 huisartsen stoppen er 36 tussen nu en vijf jaar. Omdat de nieuwe lichting vooral uit vrouwen bestaat, en die doorgaans niet full-time werken, zijn er twee nieuwe nodig voor één vertrekkende.

Geweldig
De verschillende samenwerkingsverbanden van Twentse huisartsen hebben nu samen met verzekeraar Menzis een plan gemaakt om het probleem te lijf te gaan. Een van die onderdelen is de nieuwe website. Daarop wordt verteld hoe geweldig Twente is, en wat de regio allemaal te bieden heeft. In korte filmpjes vertellen enkele huisartsen hoe hun praktijk er uit ziet, en hoe ze het vinden om in Twente te werken. Ook is te zien wat de regio op gebied van werk, scholing, cultuur en recreatie aantrekkelijk maakt. Vacatures staan er ook op. Wie interesse heeft kan gelijk bellen.

Volgens de landelijke opleiders worden er voldoende huisartsen opgeleid (700) maar gaat er iets mis met de verdeling. Huisarts Bernard Kral uit Almelo zelf opgeleid in Rotterdam noemt Twente een witte vlek . Op de een of andere manier kunnen ze ons niet goed vinden.

Imago
Miriam Doornweerd, huisarts in Albergen, opgeleid in Groningen denkt dat het imago meespeelt. Bij Twente denken mensen aan de beelden uit de media. Van zuipketen en jongeren die op trekkers rondrijden. Dat helpt natuurlijk niet.

Ook Kral vermoedt dat met name de steden Almelo en Enschede last hebben van hun imago. Uit onderzoek blijkt heel duidelijk dat nieuwe huisartsen daar liever niet een praktijk beginnen. Het is echt wel een probleem. Tot nu is het steeds op het laatste moment goed gekomen, maar we gaan steeds langs het randje. En dat is niet goed voor het werkklimaat.

Partners
Mogelijk gaat de website nu helpen om nieuwe huisartsen naar Twente te halen. Daarbij wordt ook geprobeerd om de provincie Overijssel een de gemeenten te betrekken. Directeur van het artsenverband voor Almelo en omstreken (FEA), Janke Snel zegt daarover: De provincie heeft natuurlijk niet direct een zorgplicht, maar ze kunnen wel helpen om het vestigingsklimaat te bevorderen. De vrouwelijke artsen hebben meestal hoogopgeleide partners. Die hebben hier werk nodig. Provincie en gemeenten kunnen helpen om ze over de streep te trekken.

Marieke Nijhof tenslotte, huisarts in Enschede en penningmeester van de Huisartsenkring Twente zegt blij te zijn dat de site er nu is. Dat we nu samen optrekken is een goede zaak. Ik heb er een goed gevoel bij. Dit is een prachtige regio om als huisarts in te werken. We moeten het alleen beter naar buiten brengen. Daar helpt de site bij.

1Twente sprak met Amanda Willems, zij is verbonden aan huisarts in Twente. Luister het interview hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.