Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Proef met groene zonne-carport in Enschede

416511 zonne carport Amperaport

Amper een jaar na de oprichting heeft het Enschedese bedrijf Amperapark de eerste 'grijze' parkeerplaatsen 'vergroend' met een zonne-carport. Zes directieparkeerplaatsen bij Apollo Vredestein zijn voorzien van een zogeheten Amperaport met zestig zonnepanelen, die twee oplaadpunten voor elektrische auto's van groene stroom voorzien.

Deze eerste pilot met een slimme zonne-carport moet de opmars vormen van een nieuwe trend in het zakelijk parkeren. Bestaande of nieuwe parkeerterreinen worden omgetoverd tot een bron van opslag en levering van groene energie, in combinatie met elektrisch rijden. De ambities liggen in ieder geval op Europees, maar wellicht zelfs op mondiaal niveau, aldus managing director Richard Kokhuis van Amperapark.

BodemonderzoekElders in Nederland heeft Kokhuis - voormalig ambtenaar bij de gemeente Enschede - al diverse vervolgprojecten in portefeuille. Een groot internationaal bedrijf in Rotterdam bijvoorbeeld. Daar is vorige week een bodemonderzoek verricht. Daarnaast zijn er onder meer contacten over een groot nieuw bedrijfsgebouw in Apeldoorn.

Alleen al in Overijssel kunnen op eenvoudige wijze ruim 26.000 parkeerplekken overkapt worden met energieleverende zonne-carports , legt Kokhuis uit. Met deze groene stroom kunnen 27.000 elektrische auto's ongeveer 350 miljoen elektrische kilometers per jaar rijden.

Recyclebaar
De Amperaport bestaat uit duurzame materialen en kan in principe op elke parkeerplaats binnen een week gemonteerd worden. Na 25 jaar is het bouwsel volledig recyclebaar. Een parkeerplek levert genoeg stroom voor een gezin of 15.000 elektrische kilometers op jaarbasis.

Bij Apollo Vredestein gaat het vooralsnog om zes bestaande directieparkeerplaatsen die nu zijn overdekt met een zonne-carport. Met de projecten in andere delen van het land zijn al honderden bedrijfsparkeerplaatsen gemoeid.

Amperaport
De Amperaport is een puur Twents innovatief concept, waarbij naast de Universiteit Twente in totaal negen gespecialiseerde bedrijven in de regio zijn betrokken. Amperapark trekt de kar. De andere Enschedese partners zijn industrieel ontwerpbureau ID-Partners (architect) en ingenieursbureau Olde Hanter (constructie).

De Groot Vroomshoop levert de houten staanders, Voortman Steelgroep uit Rijssen het staal, WSF uit Nijverdal de schroef die voor de pilot bij Apollo Vredestein 2 meter de grond in ging, Agro NRG uit Ootmarsum de zonnepanelen, Super-B uit Hengelo de accu's/batterijen, Mennekes uit Almelo het laadsysteem en EcoLogiq uit Losser de installatie.

Voorspellingen
De bandenproducent denkt volgens Kokhuis al na over een volgende stap: het concept ook toepassen op (een deel van) het grote terrein met vierhonderd parkeerplaatsen voor de medewerkers. Lang niet alle zestienhonderd medewerkers rijden elektrisch of zullen daar in de toekomst voor te porren zijn.

Maar wij geloven in de voorspellingen die uitgaan van een groei van het elektrische wagenpark van 5 tot 15 procent per jaar. Een zonne-carport voor één elektrische auto loont zich niet, maar kan bij zes al uit.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto:
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.