Hengelo

Prinses Margriet opent nieuwbouw Het Woolde en expositie ter ere van eeuw ouderenzorg

Prinses Margriet opent op dinsdag 14 september de nieuwbouw van Het Woolde aan de Weideweg in Hengelo. Het nieuwe verpleeghuis van Carintreggeland is het eerste in Twente met een afdeling voor demente mensen met een niet-westerse achtergrond.

Prinses margriet
Prinses Margriet opent op dinsdag 14 september de nieuwbouw van Het Woolde in Hengelo. © RVD - Anko Stoffels

Verhuizing

In Het Woolde wonen ouderen die door dementie of zware lichamelijke beperkingen niet meer zelfstandig kunnen wonen en langdurig intensieve zorg nodig hebben. De verhuizing van bewoners van het nu gesloopte pand uit 1965 naar de dit voorjaar opgeleverde nieuwbouw ging relatief geruisloos, vertelt woordvoerder Leonie Jellema: "We hebben in eerste instantie wat leegkomende kamers niet meer opgevuld. Toen het eerste deel van de nieuwbouw gereed was, zijn de eerste bewoners verhuisd en is de helft van het oude verpleeghuis gesloopt. Daarmee werd ruimte gemaakt voor nieuwbouw van het tweede deel en zodoende hoefde niemand tussentijds te verhuizen."

Honderd jaar ouderenzorg

Nu alle bewoners op hun plek zitten, is de tijd rijp voor een officiële opening, vertelt Jellema: "Zo doen we dat op al onze locaties. Voordat we een officiële opening verrichten, moet eerst iedereen verhuisd zijn en moet alles tot rust gekomen zijn."

Nóg een reden waarom de opening pas volgt enkele maanden nadat het nieuwe verpleeghuis in gebruik is genomen, is dat het eind augustus precies honderd jaar geleden is dat in Hengelo de eerste ouderenzorginstelling de deuren opende. En ook nog eens op precies dezelfde plek waar prinses Margriet over drie weken een lintje doorknipt. "Op deze oale groond van Het Woolde werd in 1921 een pand aangekocht om het eerste ‘Oude mannen- en vrouwenhuis' in Hengelo op te richten, dat in 1922 werd geopend onder de naam ‘Huize Avondrust’", aldus Jellema.

icon_main_quote_red_glyph

"Mensen met dementie vallen vaak terug op gebruiken en gewoontes uit de jeugd. Niet-westerse cliënten worden op deze afdeling ondersteund vanuit hun eigen levensverhaal."

Leonie Jellema, Carintreggeland

Niet-westerse cliënten

Na het openen van het nieuwe verpleeghuis bezoekt de 78-jarige prinses de expositie ‘100 jaar ouderenzorg in Hengelo’. Daarna wordt Margriet rondgeleid door de nieuwbouw en ontmoet ze enkele bewoners in hun gezamenlijke woonkamer. Daarbij is speciale aandacht voor de afdeling voor mensen met een niet-westerse achtergrond en dementie. Jellema legt uit waarom deze afdeling zo bijzonder is: "Mensen met dementie vallen vaak terug op gebruiken en gewoontes uit de jeugd. Niet-westerse cliënten worden op deze afdeling ondersteund vanuit hun eigen levensverhaal, leefwereld, wensen en behoeften."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.