Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jerrycans steeds beter gerecycled dankzij Twentse samenwerking

Gezamenlijke foto
Roy Kaalverink en Harald Buitenhuis van Cleaning Twente/SenS Interclean en Erwin Wevers van EuroMouldings (vlnr): “Ons doel was dit jaar tien procent van de grondstof via hergebruik in te zetten en dat gaat lukken.”
Beeld: Natuur en Milieu Overijssel

Als je bij de pomp vijf liter ruitenwisservloeistof koopt, is de kans groot dat de jerrycan gemaakt is bij EuroMouldings in Nijverdal. En de kans is ook groot dat hiervoor plastic is gebruikt dat door het Hengelose SenS Interclean is gerecycled. De Twentse bedrijven lopen voorop met hergebruik in deze markt. En dat zeggen niet alleen deze bedrijven zelf: ook Natuur en Milieu Overijssel en de Provincie Overijssel zijn blij met deze ontwikkeling. Met een pr-campagne geven ze deze Twentse bedrijven een dikke pluim.

Tien miljoen kilo grondstof per jaar

Het productieproces wordt er niet per definitie goedkoper van. Maar door belastingmaatregelen die er aan zitten te komen, gaan de bedrijven er op termijn zeker garen bij spinnen. En datzelfde doet het milieu natuurlijk.

EuroMouldings maakt flessen en jerrycans waar vaak smeermiddelen, zepen, chemicaliën, maar ook bijvoorbeeld limonadesiroop in terecht komt. De fabriek in Nijverdal, waar 150 mensen werken, blaast 24 uur per dag en 7 dagen in de week plastic flessen vanaf een halve liter tot jerrycans van dertig liter inhoud. EuroMouldings heeft per jaar tien miljoen kilo grondstof nodig om het eindproduct polyethyleen van te maken.

Storingen door vervuiling

Erwin Wevers van EuroMouldings is er trots op dat het steeds beter lukt om oude jerrycans te recyclen: “Als je nieuwe grondstoffen gebruikt, weet je precies wat je krijgt.” Volgens hem is recyclen een stuk lastiger: “Ons doel was dit jaar tien procent van de grondstof via hergebruik in te zetten. Dat zal dit jaar lukken. En we willen ieder jaar tien procent verder opschuiven. Wat nog niet altijd even makkelijk is. Want het gerecyclede materiaal is niet altijd van precies dezelfde samenstelling. Het blazen van flessen is gevoelig voor vervuiling. Er hoeft maar een klein stukje metaal in de grondstof te zitten om slechte kwaliteit flessen te krijgen of om een storing te veroorzaken en dan moet er een operator ingrijpen.”

“Er hoeft maar een klein stukje metaal in de grondstof te zitten om slechte kwaliteit flessen te krijgen.”

Overheidsmaatregelen

EuroMouldings wordt in haar werkwijze gestimuleerd door overheidsmaatregelen: “Het Verenigd Koninkrijk heft volgend jaar al een belasting op plastic verpakkingen, als ze niet voor dertig procent uit gerecycled materiaal bestaan. Dat beïnvloedt de prijs in ons voordeel. Ook de EU werkt aan ecologische voorwaarden. Daar moet je aan voldoen als je een eco-label wilt voeren. Voor ons is dat een stok achter de deur.”

“We zijn gaan hergebruiken vanwege de hoeveelheden plastics die we afvoerden vanuit het productieproces. Iedere jerrycan heeft snijafval en er gaat ook wel eens een keer iets mis in het proces. Afvoeren kost geld. Nu gaat het door de shredder voor hergebruik. Toen dat succesvol bleek zijn we verder op zoek gegaan, naar externe afvalstromen.”

Reconditioneren

Zo kwam ook de Sanderman Cleaning Group uit Hengelo in beeld, een zusterbedrijf van EuroMouldings, bestaande uit SenS Interclean (specialist in het reinigen van IBC’s, vaten en jerrycans) en Cleaning Twente (specialist in het reinigen van tankwagens, -containers en silo’s). Roy Kaalverink van dit bedrijf: “Wij zijn in Nederland koploper in het zo milieuverantwoord mogelijk reinigen van verpakkingen. Dit gebeurt op een dusdanig hoogwaardige manier dat de oude verpakking weer als nieuw ingezet kan worden. Reconditioneren heet dat.” Dat is een vorm van recyclen, waarbij feitelijk een nieuwe hoogwaardige grondstof ontstaat.

Cleaning Twente is van oorsprong een tankreinigingsbedrijf. Hier worden tankwagens, containers en silo’s die chemie of levensmiddelen vervoerd hebben gereinigd, zodat ze weer een nieuwe lading kunnen vervoeren. Van tankwagens reinigen naar het reinigen van verpakkingen is een relatief kleine stap. Het betekende de geboorte van SenS Interclean.

SenS Interclean/Cleaning Twente zijn net als EuroMouldings onderdeel van AST, een grote Europese speler in plastics die de circulaire economie hoog in het vaandel heeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.