Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Sekstips, weetjes en pikante anekdotes: jonge artsen schrijven vaginaboek

416968 bed 1822497 1920 1

Twee jonge artsen uit Enschede en Zwolle presenteren deze week een handboek over de vagina. 'Poezenpraat', heet het. Speciaal voor jonge vrouwen. Met heel veel weetjes over de vulva. Maar ook sekstips en pikante anekdotes uit hun studentenleven.

Ach natuurlijk, ze weten best hoe dat gaat. Snijd 't onderwerp aan en er wordt gegiecheld. Of ongemakkelijk op de stoel geschoven. Want ja, de vagina. De helft van de wereldbevolking heeft er een, maar het is bepaald niet het eerste onderwerp dat je te berde brengt op een verjaardagsfuif - 'Zeg, heb jij ook weleens last van groengele afscheiding?'

250 pagina's
Toch kostte het de artsen Tess Wemeijer (26), arts bij Isala in Zwolle, en Loes Hegeman (24) van het MST in Enschede nauwelijks moeite om er 250 pagina's over vol te schrijven. Over de verzorging, de aandoeningen en de pleziertjes. Ze hadden inspiratie genoeg. Uit eigen ervaring, door verhalen van vriendinnen, maar ook door hun werk in het ziekenhuis.

Loes: Door onze medische opleiding hebben we al heel veel voorbij zien komen. Ik heb bij gynaecologie gewerkt. Daar zag je dagelijks allerlei kwalen en ongemakken. We kijken nergens meer van op.

Voor studenten
Het boek is bedoeld voor vrouwen tussen de 16 en 30 jaar. Het is het leukste voor studenten. En zeker ook voor meiden die net klaar zijn met hun eindexamen. Dit boek geef je als ouders mee aan het begin van de studententijd. Zo van: leef je uit, maar doe het wel veilig", aldus Tess.

Samen studeerden ze geneeskunde in Groningen en waren ze de vraagbaak in hun vriendengroep. Tess werkt inmiddels als basisarts bij het Medisch Spectrum Twente, in Enschede. Loes mag over een paar weken dat papiertje ophalen. Zij werkt al bij Isala Klinieken in Zwolle.

In ons studentenhuis plofte je na een afspraakje neer op de bank. Dan kreeg je vragende blikken. Zo van: 'En, en? Vertel!' Hoe meer wijn in de vrouw, hoe loslippiger. Dus kwamen de verhalen", zegt Tess met een knipoog.

Pijn tijdens de seks
Tussen vrouwen onderling gaan die gesprekken opvallend vaak over vervelende dingen: jeuk, wratten, schrijnende schaamlippen. Afgewisseld door stoere verhalen over bedpartners met speciale wensen. Of over pijn tijdens de seks. En de onzekerheid achteraf. 'Hoe kom ik als de sodemieter aan een morning-afterpil!?

Tess: Veel vrouwen merken iets afwijkends, gaan dan direct googelen en worden bang - 'O mijn God, heb ik kanker?' Meestal onterecht. Dit boek biedt antwoorden. We stellen gerust, maar verwijzen ook door naar een huisarts." Loes: We willen betrouwbare informatie geven, maar het moet ook leuk zijn om te lezen. Net als in een tijdschrift. Niemand zit te wachten op nóg een studieboek."

Loes: We zijn gek op schrijven en dit onderwerp boeit gewoon. We hebben er veel over gepraat en om gelachen. Dat hoort toch ook bij die studentenperiode. En ja, we hebben ook van alles en nog wat uitgeprobeerd."

Luchtig schrijven
Tess vond het ook leuk om taaie medische informatie luchtig op te schrijven. Loes kan dat heel goed. Dan maakt ze een prettig leesbaar stukje over de tweehoornige baarmoeder. Da's echt knap.

Toch mijden ze de vaktermen niet. Achter in het boek staat een verklarende woordenlijst, zodat iedereen is bijgepraat over marisken (goedaardige huidaanhangseltjes rond de anus) of een totaalruptuur (gescheurd weefsel van vagina tot anus). Altijd goed om te weten.

Maar, zoals gezegd, het blijft behapbaar. En in de taal van deze tijd. Zo staat boven alle stukjes tekst met weetjes de titel Kutzooi'. Tess: Oudere artsen zullen misschien hier en daar de wenkbrauwen fronzen. Maar ja, we zijn van een nieuwe generatie, minder formeel dan vroeger. Loes grinnikt. Haha, dat weet ik wel zeker.

Van vajayjay tot SpleetjeTempel
Er bestaan veel meer boeken over de vagina dan over de penis. Waarom? Artsen Tess Wemeijer en Loes Hegeman hebben geen idee. Wel weten ze dat informatie over de vagina normaal gesproken overgaat van moeder op dochter. In hun geval zeer zeker. Maar niet iedereen komt uit een gezin waarin zo openlijk wordt gesproken , zegt Tess. En als je het er dan over hebt, blijken er ook nog eens heel veel verschillende termen voor te bestaan.

In het boek Poezenpraat presenteren de schrijvers veelgebruikte synoniemen. Zoals de poes, uiteraard. Maar ook het Engelse Down Under. Flamoes. Joni. Kruis. Perzik. Spleetje Tempel. Het hippe vajayjay. De Oudhollandse voorbips. En de meer struise benaming vulva.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.