Sport
Video

BMX-speaker Sam is pas 21, maar meldt zich nu al op het hoogste podium

Ooit reed Sam Doppen (21) uit Lichtenvoorde zelf BMX-wedstrijden, maar dat bleef bij een relatief korte carrière. Zijn aandacht werd verlegd naar een rol buiten de baan, als speaker. Nu is zijn stem niet meer weg te denken in de BMX-wereld. Sowieso in Nederland, waar hij voor alle grote wedstrijden wordt gevraagd. Maar ook op internationaal niveau: dit weekend staat hij op het WK in Papendal.

Sam Doppen BMX speaker still video
Still uit video © Sam Doppen

Complimenten van de Europese bond

Het wordt zijn grootste toernooi tot nu toe. En daarmee volgen de hoogtepunten zich in rap tempo op. Vorige maand nog maar draaide hij zijn eerste Europees Kampioenschap in het Belgische Zolder. Sam kijkt er met een fantastisch gevoel op terug. Hij kreeg veel complimenten vanuit de Europese bond en genoot ervan het publiek uit de verschillende landen op te zwepen. Met 'Denmark, make some noise!' en 'België laat je horen' kreeg hij de toeschouwers op de spreekwoordelijke banken. Hij vond het prachtig. "Er hing echt een stadiongevoel."

Sam in actie op het EK:

Van op de baan naar naast de baan

Met zijn 21 jaar mag Sam dan een jonge verschijning zijn op de baan, toch heeft hij al de nodig ervaring. Zijn eerste stappen in de BMX-wereld zette hij 'gewoon' op de baan. Op zijn elfde meldde hij zich bij Fietscross Club Lichtenvoorde (FCCL) in zijn woonplaats. Na een paar jaar zelf op de fiets te hebben gezeten en zelfs een keer verdienstelijk zesde van Nederland te zijn geweest, kwam hij op een tweesprong; het uitgaansleven lonkte. Zo wilde hij op zaterdagavond graag biertjes drinken met zijn vrienden en dat past niet in een optimale wedstrijdvoorbereiding waarbij je op zondagochtend weer fit op je fiets moet zitten. Sam besloot uiteindelijk te stoppen met het zelf fietsen van wedstrijden. De eerste stappen in een BMX-carrière naast de baan waren toen net gezet.

Want van jongs af aan heeft hij al iets met presenteren en vanuit die interesse had hij al eens door laten schemeren dat hij wel een poging wilde wagen als speaker. Dankzij een teamgenoot kreeg hij die kans uiteindelijk. Toen bij een provinciaal kampioenschap in Assen één van de omroepers niet kon, schoof Sam's teamgenoot hem naar voren. Het werd zijn vuurdoop, toen nog maar 16 jaar oud.

Tekst gaat verder onder de foto

Sam als BM Xer Sam Doppen
Een jonge Sam in actie. Toen nog óp de fiets. © Sam Doppen

Hoogtepunt na hoogtepunt

Ondertussen heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. In Nederland is hij niet meer weg te denken op de BMX-baan. Het omroepteam in Nederland bestaat uit vier speakers die de grote wedstrijden verslaan. Sam wordt eigenlijk voor alle wedstrijden gevraagd: "nationaal ben ik er altijd bij."

En nu is hij hard op weg om ook Europees naam te maken. Met aankomend weekend het WK in eigen land. Weliswaar in iets kleinere vorm vanwege de geldende coronamaatregelen, maar met een deelnemersveld bestaande uit de wereldtop. Een prachtige kans voor de jonge Achterhoeker, die nu al denkt dat dit het hoogtepunt in zijn carrière als speaker gaat worden. Tot nu toe dan, want het vorige hoogtepunt beleefde hij dus nog maar vorige maand.

icon_main_quote_red_glyph

"Als het hek valt, gaan ze van start en is het rammen."

Sam Doppen

Het geluid van slippende banden

Als speaker geniet Sam precies van de combinatie die hij als rijder al zo gaaf vond. Het geluid van de slippende banden achter hem en dan de omroeper van dienst knallend door de speakers. Nu is hij zelf de stem die rijders van commentaar voorziet. Het heeft iets om verslag te doen van een extreme sport als BMX, vindt hij. "Er gebeurt zo veel in korte tijd, het gaat echt aan de lopende band door."

Sam Doppen BMX 1 foto Sam Doppen
Sam bij het EK in het Belgische Zolder met een collega omroeper © Sam Doppen

Nieuwe uitdagende klus

Al ligt zijn hoofdtaak natuurlijk bij het verslaan van de wedstrijden, ook sfeer maken is een belangrijke functie voor hem als speaker. Hij houdt ervan om het publiek mee te nemen en op te zwepen. Tussen de wedstrijden door 'entertaint' hij het publiek. Tot het 'echte werk' begint: de wedstrijd van commentaar voorzien. Of zoals hij het zelf zegt: Als het hek valt, gaan ze van start en is het rammen."

Voorlopig 'ramt' Sam nog wel even door aan de BMX-baan en zélfs daarbuiten. Na het WK in Papendal staat hem nog een uitdagende klus te wachten. Begin september reist hij af naar Graz in Oostenrijk om verslag te doen bij het bij WK Mountainbike Eliminator. Een nieuwe tak van sport, want het is voor het eerst dat Sam een omroepklus buiten het BMX gaat doen. Spannend, maar hij kijkt er nu al naar uit. "Dit is voor mij compleet nieuw, maar ook een kans die ik met beide handen aanpak."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.