Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Een week kamperen buiten Enschede voor een droomkavel

417539 peter 1

Zes dagen kamperen voor die ene droomkavel in 't Vaneker. Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. Woensdag gaan daar weer dertien stukken grond in de verkoop. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Al hoef je dat niet altijd zélf te doen.

Sinds donderdag, zes dagen voor de kaveluitgifte, staat zijn tentje tussen de weilanden en bouwputten in 't Vaneker. UT-student Peter van der Wal (19) is er als allereerste bij in Enschede-Noord. Bijna een week bivakkeert hij op de plek waar de komende jaren dertien nieuwe woningen worden gebouwd.

Bezet houden
Maar zelf een kavel kopen, dat is Peter niet van plan: "Ik sta hier voor iemand anders", vertelt hij. "Via via kreeg ik de vraag om de plek tot en met woensdagochtend bezet te houden. Ik vind kamperen leuk, dus dat is geen probleem. Ik heb een hotspot gemaakt met mijn mobiel, dus ik heb hier gewoon internet en kan studeren."

Een kavel bemachtigen, maar daar zelf niet voor in de rij staan. Het mag van Kaveluitgifte 't Vaneker, die woensdagochtend om 09.00 uur met inschrijven begint. Peter is dan ook niet de enige die voor een ander kampeert.

Buren
Naast zijn kleine koepeltentje staat een grotere tent. De kampeerder is even afwezig, maar ook plek 2 in de rij voor de 13 kavels bivakkeert in Enschede voor iemand anders. Peter's buren wisselen elkaar af tot woensdagochtend. Want dan moet degene die zich voor één van de percelen tot 2.500 vierkante meter wil inschrijven echt zélf in de rij staan.

De omgeving van het nieuwe bouwterrein staat vol historische gebouwen, waarvan het in 1941 door de Duitse Luftwaffe gebouwde pand Z87 ook in de verkoop gaat.

Kosten
Wie een kavel wil bemachtigen moet een flinke portemonnee meenemen: het minimale inschrijfbedrag is 395.000 euro kosten koper. En dan moet het huis nog worden gebouwd. Niet gek dus, dat Peter zelf ook niet voor niets zes dagen met zijn tentje in Enschede-Noord staat. Hoeveel hij krijgt, wil hij niet kwijt.

En zo volgen er in het loop van het weekend waarschijnlijk nog meer mensen, die op een kavel azen. Het wachten wordt in alle gevallen beloond met een paar dagen gratis kamperen. Alleen een kampvuur maken, dat is verboden door 't Vaneker. Een kopje koffie in de ochtend hoort erbij.

Dixie
Peter klapt zijn laptop nog even open. Zijn fiets staat tegen een boom geparkeerd, af en toe trapt hij even naar zijn eigenlijk woning op de universiteitscampus om te douchen. Dankzij een door 't Vaneker aangeleverd Dixie is er ook een toilet voor de hoge nood. Voor nu is hij de enige kampeerder in de nog te bouwen wijk.

"Ik hou dit wel vol tot volgende week", zegt hij vastberaden. "Vanavond komt er nog een vriend van me langs. Maar ik denk dat het hier dit weekend en begin volgende week wel een stuk drukker wordt. Tot dan geniet ik van de rust, want de omgeving is prachtig.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.