Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Naturistenvereniging Ostana in buitengebied Enschede: €˜Een beetje verjonging kan geen kwaad €™

417726 915900

Bij Ostana gaan bloot kamperen en het verenigingsleven hand in hand. Jonge aanwas moet de toekomst van de naturistenvereniging verzekeren

Het is druk, deze zondag bij naturistenvereniging Ostana. En dat is het eigenlijk altijd, zegt voorzitster Christel Mulder over het kampeerterrein tussen Enschede en Haaksbergen. Hier zijn altijd mensen, ook in de winter. Is het niet om te relaxen, dan is het wel om te klussen.

Het gaat goed met de naturistenvereniging die zo n driehonderd leden heeft. Er is zelfs een wachtlijst voor mensen die een vaste plek op de naaktcamping willen. Toch probeert Ostana met een open dag nieuwe leden te trekken. De vereniging is veertig jaar geleden opgericht door mensen die toen dertig, veertig waren. En omdat er maar weinig verloop is, raakt een flink aantal leden op leeftijd , zegt vaste gast Jenne van der Velde. Een beetje verjonging kan dus geen kwaad.

Nieuwe preutsheid
Het is niet zo dat verenigingen als Ostana door een nieuwe preutsheid moeite hebben om in leven te blijven. Want dat topless zonnen bijna niet meer gebeurt, en bij sportverenigingen de onderbroek vaak aan blijft onder de douche, wil niet zeggen dat naturisme aan populariteit inboet. Die nieuwe preutsheid bestaat zeker, maar slechts bij een deel van de mensen. Want we zien ook dat saunacentra het nog nooit zo druk hadden, en dat een expositie over naaktkunst in Rijksmuseum Twente veel bezoekers trekt. Het is dus zeker niet zo dat bloot taboe wordt en naturisme langzaam uitsterft.

Op Ostana is het bloot vanzelfsprekend niet taboe, maar ook zeker geen verplichting, legt voorzitster Mulder uit. Het is niet zo dat er een bel klinkt als de temperatuur op 22 graden komt, hoor. Iedereen is vrij om te doen wat hij wil. Zelf leerde ze het naturistenleven pas op latere leeftijd kennen. Zeven jaar geleden, door mijn partner. De eerste dag had ik nog even moeite om de badjas uit te doen en bloot de caravan uit te gaan, maar dat verdween al heel snel. Inmiddels maakt het onderdeel uit van mijn leven.

Veiligheid
Naturisme is volgens Van der Veld een manier om dicht bij de natuur te komen en daarmee ook volledig jezelf te kunnen zijn. Wat is er raar aan bloot? We zijn allemaal bloot geboren. Mulder vult hem aan. Met kleding wil je altijd iets zeggen. Maar hier zie je niet wie de directeur is, en wie de schoonmaker. Hier zie je alleen de mens, waardoor iedereen gelijk is.

Om dat mogelijk te maken is een gevoel van veiligheid wel heel belangrijk. Daarom is de open dag van vandaag ook alleen bedoeld voor oprecht geïnteresseerden , en niet voor mensen die alleen even willen kijken hoe blote mensen eruitzien'.

Hechte gemeenschap
Het verenigingsmodel zoals dat van Ostana helpt volgens Mulder bij het vergroten van vrijheid en veiligheid. Er wordt verwacht dat je als lid ook iets bijdraagt. Bijvoorbeeld in het onderhoud, de schoonmaak of het beheer van de camping. Maar daardoor krijg je ook een hechte gemeenschap, waar mensen vaak hun leven deel van blijven uitmaken.

Om echt te kunnen genieten moet het alleen nog een paar graadjes warmer zijn, zegt Van der Velde. Want met de 19 graden die deze ochtend op de thermometer staan blijven de kleren aan. Je zou het misschien niet verwachten, maar ik ben nogal een koukleum.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.