Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Alles plat? Deze treinen en bussen rijden morgen wél in Twente en de Achterhoek

417771 835773

Door een grote staking in het openbaar vervoer ligt dinsdag zowat het hele openbare leven in Nederland plat . Ook in Twente en de Achterhoek zijn de gevolgen groot. Toch wordt er niet overal gestaakt. Zo rijdt er tussen Enschede en Zwolle bijna elk uur een trein, verzekert Keolis. Ook bussen in Twente vertrekken geregeld.

De grote vraag: hoe erg wordt het dinsdag? Kun je vanuit Enschede, Almelo of Eibergen helemaal nergens meer komen met het ov? Door de staking in het stads- en streekvervoer ligt vrijwel elke trein en bus in Nederland plat van dinsdagochtend vroeg tot woensdagochtend.

De gevolgen van de staking dinsdag in Twente & Achterhoek:

Trein Enschede - Den Haag - Schiphol - Amsterdam (NS)

Rijdt waarschijnlijk helemaal niet, de hele dag
. Hou rekening met geen enkele trein , zegt woordvoerder Erik Kroeze van de NS. Dat geldt beide kanten op, dus ook vanuit het westen richting Enschede.

De staking onder het NS-personeel zorgt voor grote problemen in deze regio. Wie naar Schiphol, vliegveld Eindhoven, Rotterdam of Groningen wil: dit gaat dinsdag niet lukken met de trein. Misschien dat er heel sporadisch een trein rijdt, maar ga nergens van uit , aldus Kroeze. Het is gewoon een hele vervelende dag voor reizigers.

Of er een trein rijdt, heeft te maken met de stakingsbereidheid onder het personeel. Die is naar verwachting hoog, maar kan niet helemaal ingeschat worden door de vervoerder. NS heeft in ieder geval een machinist, conducteur en treindienstleider nodig om een trein te kunnen laten rijden.

Trein Enschede - Zwolle (Blauwnet)

Rijdt geregeld. Bij Keolis (Blauwnet) doen de machinisten niet mee aan de staking. Een conducteur op de Blauwnet-treinen is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de NS, niet perse nodig. En dus kan er best veel gereden worden. Het valt mee, is onze inschatting , zegt een woordvoerder van Keolis. De vervoerder houdt op een speciale site de hele dag bij welke treinen en bussen wel en niet rijden.

Op het traject Enschede- Zwolle rijden de onderstaande ritten dinsdag gegarandeerd:

05:05u, 05.35u, 06.05u, 08.35u, 09.05u, 10.05u, 13.35u, 14.35u, 16.35u, 17.35u, 19.05u, 22.05u

Andersom (Zwolle - Enschede) zijn de onderstaande ritten gegarandeerd:

06.52u, 07.22u, 07.39u (Intercity), 10.39u (intercity), 10.52u, 12.39u (intercity), 13.39u (intercity), 15.22u, 16.39u (intercity), 17.52u, 20.52u, 23.22u.

Trein Oldenzaal - Hengelo - Zutphen (Blauwnet)

Rijdt vrijwel hele dag volgens dienstregeling
. Vooralsnog zijn er 6 ritten bekend die uitvallen (06.08, 07.02, 08.36, 09.32, 10.36, 11.32 vanaf Zupthen), voor de rest lijkt de schade mee te vallen op dit traject.

Van Hengelo richting Bad Bentheim vallen vooral in de namiddag en avond een aantal verbindingen uit.

Bussen in Achterhoek (Arriva)

In tegenstelling tot eerdere berichten rijden er nauwelijks bussen de hele dag. In de Achterhoek verzorgt Arriva het busvervoer. Onder druk van de vakbonden zijn ze dit weekend ook in de Achterhoek gezwicht voor de staking. De verwachting is dat er nauwelijks treinen en bussen rijden. Dat geldt ook voor de buurtbussen.

Bussen in Twente (Twents)

Gaan wel rijden, de vraag is alleen: hoe vaak?
Twents, onderdeel van Keolis, gaat proberen zoveel mogelijk bussen te laten rijden in deze regio. Specifieke informatie op lijnniveau is lastig te geven voor de vervoerder op dit moment. Aangeraden wordt om dinsdag de online dienstregeling in de gaten te houden.

Auto richting het westen

Files verwacht, ook in Twente.
Door de staking zal het veel drukker dan normaal worden op de weg. Ook in Twente, helemaal omdat de A1 er deels uit ligt vanwege werkzaamheden.

Arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes: ,,Deze staking is al geruime tijd bekend, werknemers zijn zelf verantwoordelijk om op hun werk te raken. Ze kunnen de auto pakken, carpoolen of een dag eerder vertrekken en bij iemand logeren. '

Wie thuis kan werken, wordt dus aangeraden dat te doen. De problemen houden waarschijnlijk aan tot in de loop van woensdag.

Keolis niet blij met staking in tentamentijd
Er wordt gestaakt uit protest tegen de leeftijd waarop ov-personeel met pensioen mag. De vakbonden willen dat deze leeftijd 66 jaar blijft en niet wordt verhoogd, omdat medewerkers in het openbaar vervoer te maken hebben met fysiek en mentaal zwaar werk.

Vervoerders als Keolis en NS balen, omdat hun reizigers de dupe worden van die staking. We vinden het extra wrang dat de vakbonden deze actie gepland hebben in tentamentijd voor het MBO en HBO , aldus Keolis. En dus doen ze hun best om zoveel mogelijk bussen en treinen het land in te krijgen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.