Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Europese prijs voor Twents bedrijf BTG

417813 906702

Het Twentse technologiebedrijf BTG heeft met haar pyrolysetechniek een Europese prijs in de wacht gesleept. De onderneming kreeg deze maandag de zogenoemde EUBIA Award uitgereikt op s werelds grootste biomassacongres.

BTG dankt de prijs aan haar succes met de zogeheten pyrolysetechniek, waarmee duurzame olie wordt gewonnen uit biomassa. In Finland wordt een fabriek neergezet waar dankzij deze technologie door zusterbedrijf BTG-BTL olie kan worden gewonnen uit onder andere houtafval. Bedoeling is er daar nog drie te bouwen, een order met een waarde van 100 miljoen euro.

Toewijding
Dat is een voorbeeld van hoe decennialang onderzoek, ontwikkeling, toewijding en innovatie kan leiden tot schone energie, werkgelegenheid en duurzame groei van biomassa , zegt Giuliano Grassi, secretaris-generaal van de EUBIA, de Europese vereniging voor de biomassa-industrie, die maandag haar congres had in het Portugese Lissabon.

In Hengelo staat al een dergelijke fabriek van BTG-BTL: Empyro. De installatie is onlangs overgenomen door afvalverwerker Twence. Ook bij Empyro wordt olie gemaakt van houtsnippers. De installatie produceert evenveel duurzame energie als de energiebehoefte van 8.000 huishoudens. De in Hengelo geproduceerde pyrolyse-olie wordt onder meer verstookt in de nieuwe energiecentrale van FrieslandCampina Domo in Borculo.

Gronings gas
Op termijn kan pyrolyse-olie niet alleen worden ingezet om Nederland van het Gronings aardgas af te helpen, maar is het ook een prima brandstof voor de stapsgewijze verduurzaming van raffinaderijen , aldus CEO René Venendaal van BTG.

Hij nam de EUBIA Award maandag zelf in ontvangst. Dit is een heel duidelijke waardering voor ons werk en eigenlijk een prijs voor ons hele oeuvre . Daarnaast beschouw ik het als een aanmoediging om onze innovatieve technologieën verder te ontwikkelen en uit te rollen zodat we toewerken naar een duurzame economie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.